30.000 de credincioşi la pelerinajul de la Mănăstirea Nicula. Peste 100 au avut nevoie de ajutor medical

Publicat: Miercuri, 15 August 2018 12:30 // Actualizat: Miercuri, 15 August 2018 12:30 // Sursa: romaniatv.net

Mai mult de 100 de persoane au necesitat asistenţă medicală în cele trei zile ale pelerinajului de la Mănăstirea Nicula, unde au venit 30.000 de credincioşi. Cele mai multe probleme au fost cauzate de temperaturile ridicate şi de modul în care s-au alimentat cei care au participat la eveniment.

Intervenţiile echipelor medicale au început încă de luni, când au sosit primii pelerini, potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Cluj, Cătălin Uţă. De asemenea, un pacient a necesitat transport la spital şi a fost dus la Gherla.

"Am intervenit începând de luni la Mănăstirea Nicula la peste 120 de cazuri, dintre care doar unul a avut nevoie de transport la Spitalul Gherla. A fost vorba despre un copil cunoscut epileptic care trebuia investigat şi ţinut sub supraveghere medicală. Au predominat lipotimiile, din cauza căldurii, a lipsei alimentaţiei şi medicaţiei care nu a fost administrată corespunzător, dar am avut şi reacţii alergice la înţepături de albine", a spus Cătălin Uţă.

Aproximativ 30.000 de oameni au participat în zilele de marţi şi miercuri la pelerinajul de la Nicula, când în cursul nopţii a fost scoasă din biserică Icoana Maicii Domnului, despre care se spune că are puteri tămăduitoare. Pelerinii au pornit către mănăstire marţi, iar noaptea au petrecut-o în rugăciuni în curtea bisericii de pe dealul de la Nicula. Liturghia de miercuri a început la ora 09,00, iar în jurul orei prânzului pelerinii au început să plece. 

Mitropolitul Andrei: Păcatele noastre personale nu ne afectează numai pe noi, ci şi pe cei din lumea noastră

Convulsiile şi neînţelegerile prezente în rândurile societăţii nu pot fi rezolvate decât cu ajutorul pocăinţei, a spus mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, în predica rostită miercuri la Mănăstirea Nicula.

În Liturghia oficiată în ziua Adormirii Maicii Domnului, sărbătoare la care mii de pelerini participă anual la Nicula, păstrând astfel o tradiţie care datează de secole, mitropolitul a amintit de marile necazuri care au lovit anul acesta popoarele din jur, dar şi că greşelile unui om au influenţe şi asupra altora, nu doar a lui însuşi.

"Păcatele noastre personale nu ne afectează numai pe noi, ci afectează şi pe cei din lumea noastră şi toate se dau peste cap din cauza păcatelor noastre. Care este soluţia? Şi la noi au fost inundaţii, necazuri mari în Grecia, au murit în incendii peste 100 de oameni, sunt necazuri în altă parte din lume. Soluţia este îndreptarea noastră, pocăinţa noastră. (...) Pocăinţa e lucru mare, presupune şi o bună spovedanie, trebuie să facem fiecare în parte şi toţi laolaltă pocăinţă sinceră, să ne îndreptăm viaţa. Îndreptându-ne noi, personal, vom influenţa întreaga societate, în care vedem că sunt atâtea neînţelegeri şi convulsii. Deschizi televizorul şi vezi câte dispute, câte certuri şi răutăţi sunt, toate acestea pentru că nu ne punem serios problema creştină. Dacă ne punem serios, atmosfera generală din lume se îndreaptă. Într-o atmosferă de pace şi armonie se pot dura lucruri serioase", a spus mitropolitul Clujului, IPS Andrei.

Alături de acesta, la Liturghia de miercuri au fost prezenţi şi doi ierarhi din Siria - Qais, episcop de Erzurum şi de Nicholas, mitropolit de Hamma.

Mitropolitul Nicholas de Hamma a primit, marţi, la Mănăstirea Nicula, "Crucea Transilvană", care este cea mai importantă distincţie a Mitropoliei Clujului.

La rândul său, mitropolitul sirian a transmis miilor de credincioşi prezenţi bucuria sa de a se afla la Mănăstirea Nicula în această zi de sărbătoare extrem de importantă pentru creştini.

"Relaţiile dintre cele două Biserici ale noastre sunt foarte strânse de veacuri. Ne uneşte o singură credinţă, credinţa ortodoxă. Ne rugăm pentru pacea poporului român, pentru Ţara Românească şi vă rugăm să ne pomeniţi în rugăciunile voastre şi pe noi, cei din Siria, ca să fie pace. Biserica ne îndeamnă să ne rugăm unii pentru alţii. Maica Domnului, a cărei adormire o prăznuim, a fost proorocită încă din Vechiul Testament. Prin ea, Cuvântul lui Dumnezeu a fost întrupat şi om s-a făcut, iar prin mijlocirea ei şi noi ne vom ridica spre cer", a spus mitropolitul Nicholas de Hamma.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7792
RON
18 Jan
noapte 0 °
zi 3 °
Ultimele joburi adaugate
24 H