300 de milioane de euro la buget, în 2011, din taxa pe viciu. Cum s-au cheltuit banii?

Ministerul Sănătăţii a încasat din taxa pe viciu, în anul 2011, suma de 1,2 miliarde de lei. Alte 140 de milioane de lei au ajuns la buget din taxele pe medicamente.

RomaniaTV.net
10 apr. 2012, 09:36
300 de milioane de euro la buget, în 2011, din taxa pe viciu. Cum s-au cheltuit banii?

Din suma colectată din taxa pe viciu, peste 800 de milioane de lei au fost folosite pentru programele naţionale de tratament şi monitorizare a persoanelor infectate cu HIV şi TBC, pentru bolnavii de inimă, cancer sau diabet zaharat.

De asemenea, din banii strânşi de la producătorii de tutun s-a cumpărat aparatură medicală şi s-au făcut reparaţii capitale în spitale în valoare de 270 de milioane de lei. Pentru achiziţionarea unor ambulanţe şi reabilitarea a 15 spitale s-au cheltuit 60 de milioane de lei. Din taxa de clawback pe medicamente, 70 de milioane au mers pe programele naţionale, iar alte 60 de milioane au fost folosite pentru reînnoirea parcului de maşini de intervenţie.

Taxa de clawback a intrat în vigoare la sfârşitul anului trecut şi este plătită de producătorii şi importatorii de medicamente. Reprezentanţii companiilor s-au plâns de nenumărate ori de această taxă.


loading...