35 de controlori de tren, acuzaţi în dosarul Şpăgii de la CFR, vor fi cercetaţi în libertate

35 de "naşi" de la CFR din cei 68 de angajaţi reţinuţi joi în dosarul şpăgilor vor fi cercetaţi în libertate, informează România TV. Magistraţii Tribunalului Braşov au respins, vineri după-amiază, propunerea procurorilor de arestare preventivă a controlorilor de tren.

RomaniaTV.net
26 oct. 2012, 12:53
35 de controlori de tren, acuzaţi în dosarul Şpăgii de la CFR, vor fi cercetaţi în libertate

Cei 35 de controlori de tren au primit interdicţia de a părăsi localitatea, şi în unele cazuri de a nu părăsi ţara timp de 30 de zile. După ora 17.00 magistraţii se vor pronunţa şi pe propunerea procurorilor de arestare a celorlalţi angajaţi CFR reţinuţi în Dosarul spăgilor de la CFR.

Mai multe descinderi au avut loc, joi dimineaţă, la sediul CFR Călători din Bucureşti şi la regionalele CFR Călători din ţară, pentru a fi puse în executare mandate de aducere pentru angajaţi suspectaţi de fapte de corupţie.

„Conductorii de tren luau bani de la călătorii care circulau fără bilet. Le cereau bani pentru a nu le întocmi acte premergătoare contravenţiei la regimul circulaţiei pe calea ferată, aşa cum prevede legea. Ulterior, pentru a-şi putea desfăşura în continuare acest gen de activitate dădeau o parte din banii primiţi mai departe către superiori, iar la rândul lor aceştia îi dădeau mai departe mai sus, până la nivelul revizorilor”, spunea purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov, Alina Popescu.

Transferul banilor de la conductori către superiorii lor se făcea în toaletele trenurilor, iar mai departe, la Bucureşti, banii erau predaţi prin intermediul chioşcurilor de ziare sau de băuturi răcoritoare de pe peronul Gării de Nord, unde lucrau şi rude ale angajaţilor CFR Călători.

„Locaţiile unde să făcea tranzitul de bani pot fi şi acestea. Destinatarii finali ai banilor urmează să fie stabiliţi clar în cursul investigaţiilor. Posibil să fie şi rudele celor implicaţi, nu pot infirma”, mai spunea reprezentantul Parchetului.