36 de proiectile neexplodate au fost găsite pe un câmp din Iaşi

36 de proiectile rămase neexplodate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost găsite, marţi, pe terenul unui bărbat dintr-o comună ieşeană. Descoperirea a fost făcută chiar de sătean, în timp ce îşi ara pământul.

RomaniaTV.net
15 mai 2012, 14:00
36 de proiectile neexplodate au fost găsite pe un câmp din Iaşi

Bărbatul ara terenul său din comuna ieşeană Popricani, iar la un moment dat a descoperit cinci proiectile, care au fost scoase la suprafaţă de utilajul agricol.

Săteanul a sunat imediat la 112, iar la faţa locului au ajuns pirotehnişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi, care au descoperit în zona respectivă alte 31 de proiectile de calibrul 76 milimetri.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, cele 36 de proiectile au fost ridicate, urmând să fie distruse prin detonare controlată, la sfârşitul acestei săptămâni.

Reprezentanţii ISU Iaşi atrag atenţia asupra pericolului producerii unor explozii în cazul în care muniţia găsită este demontată, lovită sau tăiată.

În 23 martie, doi copii în vârstă de 15 ani au fost răniţi în localitatea ieşeană Valea Oilor, comuna Bălţaţi, în urma exploziei unui proiectil rămas neexplodat din timpul celui de-al doilea război mondial. Unul dintre copii a rămas fără o mână, iar cel de-al doilea a ajuns la spital cu leziuni grave la picioare.
Proiectilul a fost găsit de cei doi copii pe un câmp, în timp ce aceştia se întorceau de la şcoală.