Şoc pe piaţa media! Patru posturi TV dispar din România. Motivul pentru care CNA a decis să le închidă

Grupul media Clever Business Transilvania, proprietarul canalelor Prima și a altor 11 posturi, s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Acum, însă, CNA-ul i-a dat lovitura de grație prin decizia de a bloca licența de emisie a patru posturi care aparțin acestui grup.

01 oct. 2023, 12:16
Şoc pe piaţa media! Patru posturi TV dispar din România. Motivul pentru care CNA a decis să le închidă

Adrian Tomșa, patronul grupului media, a făcut investiții masive în ultimii ani ca să-și consolideze portofoliul. Tomșa intenționa să deschidă noi canale și să le rebranduiască pe cele deja existente.

Dar se pare că CNA are de gând să pună bețe în roate grupului media, deoarece a luat decizia să blocheze licențele de emisie a patru posturi tv din portofoliul Clever Business Transilvania.

4 posturi tv dispar din România

Însă aceste posturi nici măcar nu au apucat să aibă emisia de lansare oficială, fiind vorba despre Prima Show, Prima Wild, Prima Shop 24 și Prima Tradițional Music. Altfel spus, aceste posturi nu vor mai putea fi urmărite nici la Digi RCS RDS, și nici la ceilalți operatori care deja stabiliseră pre-acordurile cu Clever Media, potrivit playtech.ro

Reprezentanții grupului media încearcă, însă, să-i convingă pe reprezentanții CNA psă relicențieze cele patru canale. Un alt canal din portofoliul Clever Media, CinemaAsia, își pierdea licența de emisie în luna iunie a acestui an.

Citeste si S-a Aleph praful de televiziunea lui Adrian Sârbu! În doar 3 ani de la lansare, este aproape de faliment cu datorii de peste 32 de milioane de euro! Are peste 1.4 milioane de euro datorii la angajații cu salarii neplătite și 7,5 euro datorii la stat!

Motivul pentru care CNA a decis să le închidă

Motivarea CNA pentru suspendarea licențelor este reprezentată de întârzierea termenelor de intrare în emisie. Spre exemplu, CinemaAsia ar fi trebuit să înceapă să emită pe 18 ianuarie 2023, proprietarul cerând o prelungire cu șase luni, dar termenul nu a fost respectat.

Clever a cerut CNA prelungirea cu încă şase luni a termenelor de intrare în emisie pentru alte două proiecte de televiziune: Prima History şi Prima Food&Travel. Ceea ce înseamnă că Clever are termen până în martie 2024 să lanseze cele două televiziuni, în caz contrar urmând să le fie retrase licenţele audiovizuale.

Potrivit legislaţiei audiovizuale, o televiziune are la dispoziţie un an pentru a se lansa (a intra în „funcţiune”), dar mai poate beneficia, la cerere, de două prelungiri de câte şase luni. Prima History şi Prima Food & Travel sunt la cea de-a doua prelungire de şase luni pentru intrarea în funcţiune, scrie paginademedia.ro  

Citeste si Oferta pentru care Simona Gherghe a acceptat mutarea la televiziunea sa de suflet. A fost o decizie grea pentru prezentatoare

Cele două canale, Prima History şi Prima Food&Travel sunt în linie dreaptă, însă mai avem nevoie de puţin timp pentru a le lansa. La celelalte, le avem în vedere pentru viitor, însă avem nevoie de mai mult timp pentru reuşi să procurăm şi echipamente şi conţinut.

Atunci când s-au solicitat aceste licenţe şi s-au şi obţinut, nu a avut nimeni în vedere ce s-a întâmplat în ultimii ani, evenimentele majore. Şi au fost foarte mari probleme în a face rost de echipamente şi chiar şi de conţinut. Le-am prioritizat aşa cum am considerat noi. Am lansat deja Prima News şi Prima Comedy, urmează acestea două.

Nu a fost o problemă că nu am vrut sau nu am fost în stare să le facem, pur şi simplu nu am avut răspunsuri de la furnizorii externi. Au fost probleme pe partea tehnică, care nu ţin de noi”, a spus reprezentanta Clever Business Transilvania în ședința de la CNA.