40.000 de joburi de casieri din supermarketuri riscă să fie înlocuite de roboți. În România sunt peste 15.000 de case de marcat, mai bine de 2.000 fiind de tip self-checkout

Digitalizarea și robotizarea va duce la dispariția casierilor din supermarketuri, ca urmare a înlocuiri caselor de marcat clasice cu cele self-checkout.

14 mart. 2023, 10:07
40.000 de joburi de casieri din supermarketuri riscă să fie înlocuite de roboți. În România sunt peste 15.000 de case de marcat, mai bine de 2.000 fiind de tip self-checkout
Casele de marcat din supermarketuri riscă să fie înlocuite de casele self-checkout

Tot mai multe supermarketuri, hipermarketuri, magazine de discount și proximitate modernă trec de la casele de marcat tradiționale la case de marcat de tip self-checkout, unde clienții își pot scana singuri produsele, iar apoi plătesc.

Marii retaileri spun că în acest moment nu există riscul de dispariție a caselor de marcat clasice, modelul de business în viitorul apropiat fiind cel mixt, cu ambele tipuri de case de marcat. O excepție o face magazinul Profo, care are numai case operate de un casier.

„La nivelul lunii februarie 2023, în magazinele Profu funcționau 4.362 de case de marcat. În momentul de față nu avem case automate, self-checkout. A existat o tentativă în 2019-2020, dar proiectul nu s-a dovedit de succes și a fost stopat după faza pilot desfășurată în câteva magazine timișorene”, au explicat reprezentanți retailerului pentru zf.ro.

Citește și: Un fost casier îi contrazice pe George Simion și Marian Godină în scandalul iscat de introducerea caselor self-scan la Auchan: ”Stai ore bune nemișcat în fața casei de marcat, făcând același lucru încontinuu. Mai dai și de tot felul de oameni”

Chiar dacă nu au instalat case de marcat self-checkout, oficialii Profi spun că acestea aduc o serie de beneficii, printre care și faptul că ar putea scurta timpul pe care clienții îl petrec în magazin, elimină apariția cozilor și pot funcția 24 de ore zilnic, și astfel casierul nu va mai fi blocat permanent la casă.

În retailul modern din România există peste 15.000 de case de marcat operate de retailerii Kaufland, Lidl, Carrefour, Penny, Profi, Auchan, Cora și Mega Image. Mai bine de 2.000 dintre acestea sunt case self-checkout.

Auchan a fost primul lanț de retail care a mizat pe această tehnologie, introducând sistemul self payment pentru prima dată în România în 2015, iar doi ani mai târziu pe cel self-checkout.

Recent, Auchan a început remodelarea caselor de marcat din magazinele sale, iar la finalul procesului acestea vor fi integral în regim self-checkout. Mulți sunt de părere că robotizarea va duce la pierderea locurilor de muncă a 35.000 – 40.000 de casieri, rețelele de supermarketuri fiind printre cei mai mari angajatori din România.

Citește și: Dan Negru, despre desființarea caselor de marcat din supermarketuri: „Progresul e trecerea de la lumânare la bec”

„Îmi place să am posibilitatea să aleg atunci când trebuie să plătesc coşul de cumpărături. Dacă iau doar câteva produse, atunci clar mă îndrept către zona de self-scan. De asemenea, când sunt cozi foarte mari la casele tradiţionale, tot soluţia de self-scan este cea mai simplă. Dar dacă am zeci de produse, atunci prefer o casă clasică. Decizia de a folosi servciul de self-scan depinde şi de cât de user friendly este soluţia implementată de magazin. Îmi place sa am opţiunea de a alege modul în care plătesc, în funcţie de timpul meu şi de lista de cumpărături pe care o am de făcut“, spune o clientă.

O parte din retaileri spun că magazinele au un procent de 60-70% de consumatori care optează pentru casele de marcat self-checkout.

„Din totalul de 2.624 case (martie 2023) la nivelul tuturor magazinelor Carrefour din întreaga ţară, aproximativ 30% sunt case de tip self-checkout. Avem case de tip self-checkout în toate hipermarketurile noastre, iar în unele magazine până la peste 70% din tranzacţiile zilnice au loc prin intermediul acestora, aşa cum este cazul magazinului din Băneasa“, afirmă oficialii Carrefour.