40.000 de șantiere din Italia riscă să fie abandonate după ce guvernul Meloni a redus Superbonusul 110% cu 70%

În 2020, Guvernul italian a lansat schema Superbonus prin care italienii puteau solicita credite fiscale în valoare de 110% pentru a îmbunătăți eficiența energetică a unei case, precum și pentru a reduce riscul său seismic. Aceste credite i-au determinat pe nenumărați proprietari să-și modernizeze locuințele.

17 ian. 2024, 10:31
40.000 de șantiere din Italia riscă să fie abandonate după ce guvernul Meloni a redus Superbonusul 110% cu 70%

Acum, însă, Superbonusul urmează să fie redus cu 70%, iar cele 40.000 de șantiere încă deschise vor fi afectate de această măsură.

Asociația Națională a Constructorilor a solicitat în Comisia de Finanțe a Camerei Deputaților, unde a fost audiată pe tema decretului Superbonus, care urmează să fie redus cu 70%, prelungirea posibilității de deducere a cheltuielilor până la 29 februarie 2024. Astfel, se va permite continuarea reducerii de 110% pentru costurile efectuate înainte de acea dată. Norma prevăzută de guvernul Meloni nu va rezolva problema celor 40.000 de șantiere încă deschise.

40.000 de șantiere din Italia riscă să fie abandonate după ce guvernul Meloni a redus Superbonusul 110% cu 70%

Decretul Superbonus al guvernului Meloni nu va putea rezolva problemele asociate încetării stimulentului de 110% pentru construcții, susține Asociația Națională a Antreprenorilor de Construcții (Ance). În fața Comisiei de Finanțe de la Montecitorio, președintele Ance, Federica Brancaccio, a evidențiat limitele de eficacitate ale decretului, afirmând că acesta nu aduce soluții semnificative pentru familiile și întreprinderile afectate.

Citeste si Mobilizare exemplară a comunității dintr-un orășel italian pentru ajutorarea unui român care ajunsese să doarmă pe străzi. Relu a ajuns în România: „Sunt emoționat. Generozitatea voastră îmi este suficientă”

Guvernul Meloni a decis eliminarea completă a posibilității de utilizare a reducerii de 110% pentru cheltuielile efectuate în 2024, odată cu reducerea bonusului la 70%. Totuși, cei care decid să își încheie activitatea nu sunt obligați să restituie creditele obținute anterior. Această concesie are drept scop prevenirea litigiilor dintre companii și clienți. Ance susține că decretul actual ar putea avea drept consecință abandonarea șantierelor și finalizarea lucrărilor neterminate, generând „doar schelete urbane cu șantiere oprite și instanțe înfundate„, scrie FanPage.

Pentru îmbunătățirea acestei situații, constructorii au înaintat două soluții: o prelungire reală până la 29 februarie 2024 sau un Stimulent Arhitectural Local (Sal) extraordinar la aceeași dată. Ambele propuneri le-ar permite beneficiarilor să se bucure în continuare de reducerea de 110% sau 90%, încercând să finalizeze șantierele care sunt deja avansate. În acest fel, aproximativ 25.000 de șantiere și peste 220.000 de familii ar fi salvate.

Citeste si Ajutoare de mii de euro de la stat pentru românii din Italia