Ajutoare de mii de euro de la stat pentru românii din Italia

Autoritățile din Italia oferă, în 2024, diverse forme de ajutor pentru persoanele cu venituri reduse, de la asistență până la îngrijirea copiilor la suport pentru facturi și educație. Este vorba de o serie de măsuri financiare menite a-i ajuta pe cei încadrați în categoria persoanlor vulnerabile.

10 ian. 2024, 09:08
Ajutoare de mii de euro de la stat pentru românii din Italia

Anul 2024 aduce în Italia o serie de măsuri financiare și bonusuri destinate celor cu un „Indicatore della Situazione Economica Equivalente” (Isee) scăzut, scrie rotalianul.com. Este vorba despre diverse ajutoare financiare de mii de euro pentru persoanele cu venituri reduse, de la asistență pentru îngrijirea copiilor la suport pentru facturi și educație.

Citește și: Tânăr român, ucis fără milă pe o stradă din Italia. Claudiu a fost înjunghiat în mod repetat cu un cuțit de vânătoare. Rudele sunt în șoc: „Mi-ai promis că nu mă lași! Cum să merg mai departe fără tine? Plânge și cerul!”

Unul dintre cele mai cunoscute programe este „Assegno unico e universale”, de care beneficiază peste 5 milioane de familii. Este vorba despre un ajutor lunar de până la 199,40 euro pentru fiecare copil minor, cu sume mai mici pentru familiile cu un Isee mai mare.

De asemenea, românii din Italia pot beneficia de bonusul social pentru gaz și electricitate. În acest caz vorbim despre reduceri la facturi pentru familiile cu venituri mai mici.

Noul „Assegno di inclusione” înlocuiește parțial „Reddito di Cittadinanza”. Este destinat familiilor considerate „non occupabili” (fără ocupație), oferind un sprijin anual de până la 6.000 euro, care poate crește în cazul persoanelor în vârstă sau cu dizabilități.

În plus, a fost introdus un suport de formare și de muncă de 350 euro lunar pentru cei cu un loc de muncă, dar cu un prag Isee de maxim 6.000 euro.

Citește și: Un român de 24 de ani a fost reţinut în cazul celor două românce ucise în Italia. Filmul dublei crime, refăcut de anchetatori

Pentru cheltuielile zilnice, a fost prelungită Carta acquisti, un card social de 80 euro la fiecare două luni, utilizabil pentru cumpărături și facturi. Acesta este destinat persoanelor cu vârsta peste 65 de ani sau părinților cu copii sub trei ani.

În domeniul educației, bonusul pentru creșe și grădinițe a fost majorat. Se poate primi o sumă între 1.500 și 3.000 de euro pe an, în funcție de Isee și numărul de copii.

O nouă majorare este prevăzută pentru familiile cu un copil născut după 1 ianuarie 2024, care au deja un alt copil sub 10 ani și un Isee sub 40.000 de euro, acestea primind 3.600 de euro pe an.

Mai este și bonusul de cultură pentru tineri, destinat celor de 18 ani cu un Isee familiei sub 35.000 de euro, înlocuiește vechea 18App, oferind 500 de euro pentru cheltuieli culturale.

Există și un bonus de merit, tot de 500 de euro, dedicat absolvenților de liceu cu note maxime la examenul de maturitate, mai scrie sursa citată.