4500 de şcoli din România vor avea acces la o platformă digitală sigură

Într-o perioada care pune la grea încercare sistemul educațional românesc, iată și o primă veste bună: 4500 de școli din România sunt mai aproape de obiectivul programului național "Platforma Națională Integrată - Wireless Campus", anume de a avea acces la o platformă digitală sigură. 

RomaniaTV.net
10 apr. 2020, 08:14
4500 de şcoli din România vor avea acces la o platformă digitală sigură

„Platforma Națională Integrată – Wireless Campus” este proiectul prin care MetaMinds va contribui la o experiență digitală sigură pentru 4500 de școli din România prin crearea unei infrastructuri avansate de securitate și de operare.

Inițiativa demarată de ARNIEC în anul 2019 vizează peste 1,5 milioane de elevi și profesori care vor avea acces la rețele de date deschise interconectate, inclusiv la internet, prin intermediul unei platforme naționale integrate de tip campus.

Programul „Platforma Națională Integrată – Wireless Campus” este în curs de derulare și va fi gestionat de către Agenția de Administrare a Rețelei Naționale de Informatică pentru Educație și Cercetare (ARNIEC). Acest nou sistem creează bazele necesare pentru un model flexibil de învățare într-un cadru sigur și centralizat care integrează forme de comunicare multimedia, o resursă devenită critică în procesul educațional modern.

Cele 4.500 de școli incluse în program vor beneficia și de instalarea infrastructurii locale de tehnologie wi-fi, o resursă extrem de valoroasă mai ales pentru cele 1.736 de școli situate în zone mai puțin dezvoltate. Platforma va permite și politici diferențiate de acces, în funcție de anumite variabile precum categorii de studenți sau profesori, orar, grupuri de vârstă, acces administrativ etc, astfel încât accesul să fie calibrat nevoilor reale ale utilizatorilor. Unul dintre cele mai importante atribute ale proiectului constă în protecția în legătură cu riscurile inerente ale utilizării resurselor și serviciilor în cadrul unor sisteme deschise interconectate, precum utilizarea internetului pentru alte scopuri decât cele prevăzute în proiectele didactice.

„Evenimentele actuale ne arată tuturor cât de importante devin platformele digitale unde elevii se pot conecta și pot avea acces la resurse educaționale. Suntem extrem de bucuroși că echipa MetaMinds a finalizat cu succes prevederile contractuale asumate în cadrul proiectului, anume infrastructura și serviciile aferente operării acestui sistem de către centrele de coordonare (București – primar și Iași – secundar). Implicarea noastră în proiectul National Wireless Campus a presupus, printre altele, parteneriatul strategic cu un partener global care a scris istoria mobilității și colaborării online în condiții de siguranță – BlackBerry. Împreună, avem acum șansa de a contribui activ la o componentă esențială pentru viitorul educației – siguranța spațiului digital și accesul la soluții educaționale interconectate pentru elevi și profesori.”, a declarat Andrei Cruceru, CEO al MetaMinds.

Toți actorii implicați în proiect au fost selectați în urma unei licitații publice deschise câștigate de către Telekom România Mobile Communications, în parteneriat cu MetaMinds pentru lucrările de dezvoltare a infrastructurii și a serviciilor aferente operării sistemului central. În cadrul proiectului, MetaMinds a optat,printre altele, pentru parteneriatul cu Blackberry pentru a asigura o interfață de autentificare accesibilă, cu un grad ridicat de siguranță pentru servicii standardizate de bază, în cloud sau on-premise.

În decembrie 2019, renumita companie canadiană anunța într-un comunicat de presăparteneriatul cu MetaMinds privind integrarea în sistemul central de operare al Platformei a BlackBerry 2FA, o soluție de ultimă generație în doi factori care urmărește securizarea conexiunii WI-FI în școlile publice din țară. La acea dată, Adam Enterkin, Senior Vice President EMEA, BlackBerry declara:

„Sistemele Educaționale Inteligente (Smart EducationSystems) sunt de importanță critică pentru succesul elevilor în contextul economic actual. Suntem încântați de parteneriatul cu MetaMinds prin care contribuim la securizarea accesului digital al elevilor din România la servicii tehnologice avansate și la resursele de care au nevoie pentru ca ei să își poată îndeplini adevăratul potențial.”

MetaMinds este o companie 100% românească specializată în integrarea soluțiilor de securitate cibernetică și a arhitecturilor complexe în domeniul IT, înființată în 2015 și care numără nu mai puțin de 100 de ani de experiență individuală cumulată a echipei de experți. Recent, MetaMinds a fost desemnat de Financial Times pe locul 2 la nivel european în topul companiilor cu cea mai importantă creștere în domeniul securității cibernetice.