5 greşeli BANALE atunci când prepari tocăniţa. Reţeta lui Bontea de tocăniţă, o bunătate de să te lingi pe degete! VIDEO

Mâncărurile clasice și gătite de mamele sau bunicile noastre au un gust special și savuros, mai ales când sunt făcute în cantități mari.

08 ian. 2022, 12:20
5 greşeli BANALE atunci când prepari tocăniţa. Reţeta lui Bontea de tocăniţă, o bunătate de să te lingi pe degete! VIDEO

Tocăniţa nu este tocmai un preparat rapid, insa este delicioasa si hranitoare. Indiferent daca folosesti o reteta sau te ghidezi dupa sfaturile bunicii, ar fi bine sa ai in vedere urmatoarele greseli frecvente si sa le eviti.

1. Nu pune toate ingredientele deodata
Daca vei pune de la inceput legumele, risti sa se gateasca prea mult. Pune-le atunci cand mai ai 30-45 de minute pana la terminarea preparatului. Astfel, isi vor pastra textura usor crocanta si nu vor deveni apoase sau prea moi. In plus, nu te limita doar la legumele obisnuite, precum morcovi sau cartofi. Fii creativ si incearca arome noi, cum ar fi dovleacul sau chimenul dulce.

Nu mai face asta atunci când găteşti carnea de pui. Greşeala care te poate costa sănătatea

2. Nu lasa grasimea
Este normal sa vrei ca tocanita ta sa fie bogata, insa asta nu inseamna ca trebuie sa lasi toata grasimea in ea. Atunci cand aceasta se ridica la suprafata, ia-o cu lingura si arunc-o. Scapa de cat mai multa poti. Totusi, daca nu vrei sa consumi tocanita imediat, treci peste aceasta etapa. Odata pusa la frigider, grasimea de la suprafata se va intari si iti va fi mai usor sa scapi de ea.

3. Nu o lasa prea mult la fiert
Chiar daca pare imposibil, este o greseala frecventa. O tocanita care a fost lasata sa fiarba toata ziua nu este una reusita. Carnea va deveni uscata iar legumele moi si apoase. In functie de cat de multa pregatesti, tocanita nu trebuie sa stea pe foc mai mult de 2-3 ore.

4. Nu o ingrosa cu faina
Tocanita trebuie sa fie bogata, dupa cum am spus, insa nu trebuie sa o ingrosi folosind faina sau amidon. Daca folosesti cartofi, acestia vor actiona ca un agent de ingrosare natural. Daca, totusi, ai vrea un preparat mai gros, poti da carnea prin putina faina inainte sa o pregatesti.

5. Nu te sfii sa incerci arome noi
Nu trebuie sa te rezumi la reteta pe care o folosesti de fiecare data, mai ales daca este una simpla. Te poti juca cu aromele. De exemplu, incearca sa adaugi fasole sau legume verzi, alaturi de ierburi aromate, precum busuiocul, menta sau patrunjelul. Ca sa dai o aroma si mai bogata tocanitei, caramelizeaza ceapa inainte sa o adaugi. Poti folosi si ardei sau pudra de chili, daca vrei sa incerci un preparat mai picant.

Greşelile majore atunci când facem ciorbă. Aceste două ingrediente strică tot gustul

Tocăniţa de pui cu ceapă a lui chef Sorin Bontea

Rețeta de tocăniță de pui cu ceapă a lui chef Sorin Bontea. Vrei să gătești, dar nu ai prea mult timp la dispoziție? Vrei să-ți delectezi papilele gustative cu ceva delicios, dar preparat rapid? Ei bine, atunci te provocăm să încerci rețeta de tocăniță de pui cu ceapă a lui chef Sorin Bontea. Este preparatul ideal pentru o cină în familie, iar ingredientele necesare nu costă deloc mult!

Rețeta de tocăniță de pui cu ceapă a lui chef Sorin Bontea – Ingrediente

  • 6-8 cepe mari
  • pulpă de pui dezosată
  • foi de dafin
  • boabe de piper
  • roșii
  • mărar sau pătrunjel
  • cimbru
  • sare
  • ulei
  • făină

Tocăniţa  de pui cu ceapă a lui chef Sorin Bontea – Mod de preparare

1. Primul lucru de care trebuie să vă ocupați este să puneți puțin ulei într-o cratiță. Lăsați la încins, timp în care condimentați bucățile de pui cu sare și piper, după bunul plac.

2. După aceea, treceți bucățile de pui prin făină, pentru că astfel sosul se va lega bine. Așezați apoi carnea în tigaia cu ulei încins. Lăsați să se rumenească bine pe ambele părți, câteva minute, până când ați observat o culoare ușor aurie.

3. Acum, puteți trece la ceapă. Pe aceasta trebuie să o tăiați rondele, iar apoi să o puneți la călit. Timpul estimat pentru acest proces este de 10 minute. Trebuie să fiți însă atenți să nu se topească de tot.

4. După ce ați călit ceapa, amestecați-o alături de bucățile de pui. Adăugați apoi niște apă fierbinte în cratiță și, din nou, amestecați cu grijă.

5. Puneți apoi, pe rând, cimbrul și foile de dafin în vas și lăsați compoziția să fiarbă până ce carnea este aproape gata.

6. Adăugați apoi și roșiile, iar după aproximativ cinci minute, preparatul ar trebui să fie gata de servit. Pentru un plus de savoare, puteți adăuga, la final, încă puțin piper. Chef Sorin Bontea chiar recomandă să condimentați cum trebuie tocănița, pentru a-i da aromă.

7. La final, puteți folosi pentru ornat mărarul sau pătrunjelul, după ce ați tocat verdețurile mărunt. Așezați apoi preparatul pe farfurie și puteți trece la degustat. Poftă bună!