5 mituri despre iaurt şi adevărul

Reteta de baza pentru obtinerea iaurtului e aceeasi, fie ca il facem acasa sau in fabrica, de aproape 9.000 de ani, de la primele mentiuni despre aparitia lui in consum. E foarte probabil ca omenirea sa fi cunoscut produsul chiar si inainte, mai ales ca pentru a obtine iaurt nu ai nevoie de altceva decat de lapte lasat la prins, adica la fermentat cu ajutorul bacteriilor. Dar, indiferent ca vorbim de anul 7.000 i.e.n sau de 2014, in esenta, modul de obtinere a ramas neschimbat.

26 aug. 2014, 20:14
5 mituri despre iaurt şi adevărul

Adevarat, atunci cand produci zilnic peste 1 milion de pahare de iaurt, ca in cazul fabricii Danone din Bucuresti, sunt necesare si masuri suplimentare de siguranta alimentara, dar circula si zvonuri care misticizeaza procesul. Dincolo de posibilitatea fiecaruia de a verifica ingredientele prin citirea etichetelor produselor, sa trecem in revista cateva dintre ele si sa vedem cat de plauzibile sunt.
 

Zvonul numarul 1: Iaurturile se obtin din prafuri, lapte praf

Iaurtul inseamna lapte si fermenti, adica bacterii lactice benefice. In fiecare zi, flota de cisterne colecteaza lapte de la fermele colaboratoare din toata tara si il aduc la fabrica Danone din Bucuresti, unde se produc in medie 200 de tone de produse lactate zilnic. Dupa transportul in conditii optime de temperatura si igiena laptele este pasteurizat, apoi se adauga fermentii care incep productia efectiva a iaurtului. Acesti fermenti au forma unor bobite albe ambalate si reprezinta de fapt iaurturi concentrate si deshidratate.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.