5 mituri false despre menstruaţie

Uneori este dureros, alteori ți se pare că fluxul este prea mare sau că ține prea mult și nu trebuie să uităm nici cât de jenate ne-am simțit prima dată când am avut menstruație.

24 feb. 2017, 08:56
5 mituri false despre menstruaţie

Poate de aceea multe femei se feresc încă să vorbească despre asta și tind să creadă în miturile auzite din cine știe ce surse.

1. Organismul se curăță în această perioadă

Acest lucru sună minunat, în teorie, dar este fals. Menstruația marchează sfârșitul unei rutine de o lună în care organismul se pregătește pentru a găzdui un embrion potențial. În absența oricărei fertilizări, nivelurile de hormoni scad brusc, iar țesuturile se elimină prin menstruație. Gândește-te la proces ca la o modalitate prin care organismul scăpa de straturile suplimentare care nu mai servesc unui scop.

2. E normal să schimbi multe tampoane

Chiar dacă mama ta sau alte rude spun că este normal, că și ele au flux abundent la menstruație, doar tu știi câte tampoane ești nevoită să schimbi zilnic. Dacă numărul lor este mai mare de 8-9, este cazul să discuți cu un ginecolog.

3. Nu este ok să faci sex în perioada menstruației

Citește și: Ce boală previi dacă mănânci ceapă roșieDeși poate fi un pic murdar sau ciudat, sexul în timpul menstruației nu este nesigur sau nesănătos. Este o decizie complet personală. De fapt, sângele poate servi ca un lubrifiant natural. Totuși, nu uita de murdărie.

4. Poți face orice

Este drept că poți face multe în această perioadă, ba chiar este indicat să practici în medie 75-150 de minute de sport pe săptămână, însă nu este ok să faci efort intens, dacă nu vrei să te trezești cu dureri abdominale mari. În rest, din punct de vedere medical, nu se întâmplă nimic rău, mai rău decât în oricare altă perioadă a lunii.

5. Ești mai predispusă atacurilor rechinilor

Mai întâi ar trebui să te afli într-o zonă cu Ocean, populată de rechini și apoi să fii la menstruație și… Bun, ne-am imaginat scena. Adevărul este că, deși rechinii sunt atrași de sânge, acest scenariu este rar întâlnit. De fapt, raportul între bărbații și femeile atacate de rechini este de 9 la 1. Până în prezent, nu există studii care să demonstreze că femeile aflate la menstruației  au o incidență mai mare a atacurilor de rechini.

Iată aici 7 motive pentru care te îngrași în perioada menstruației