5 semne că ai putea avea cancer esofagian

Te simți mai tot timpul fără vlagă, ai dificultăți la înghițire, ai slăbit fără să fi ținut regim? Toate aceste simptome pot fi puse pe seama unei boli grave: cancerul esofagian. Pentru un diagnostic și un tratament corecte, un consult la medicul specialist poate face diferența dintre viață și moarte.

RomaniaTV.net
20 oct. 2016, 13:31
5 semne că ai putea avea cancer esofagian

Ai dureri sau dificultăți la înghițire

Durerile sau dificultățile la înghițire sunt principalele semne ale unei tumori la nivelul esofagului, tubul muscular care face legătura între gură și stomac, susțin specialiștii americani. La început apare durerea la înghițirea alimentelor solide și, apoi, disconfortul se resimte și când se beau lichide.

Primul indiciu al disfagiei sau a dificultăților la înghițire este când oamenii nu pot înghiți o bucată de carne sau pâine. Asta pentru că odată ajunsă la o anumită dimensiune, tumora reduce deschiderea către tubul esofagian, provocând senzația de blocaj. Dacă această problemă persistă sau se agravează, este vital un consult la medicul gastroenterolog, pentru efectuarea unei endoscopii.

Refluxul se înrăutățește

Mulți oameni au reflux sau arsuri la stomac, ocazional. Dacă asta se întâmplă frecvent, situația trebuie monitorizată, mai ales că senzația de arsură în spatele sternului poate fi rezultatul acidului gastric care se scurge în esofag. Dacă simptomele de reflux se agravează sau se îndesesc, mergi la medic. Între timp, nu mai consuma alimente care favorizează agravarea arsurilor la stomac.

Citeşte şi  Factori care înrăutăţesc arsurile de stomac

Tușești mereu după ce iei masa

Boala de reflux gastroesofagian face ca plămânii să fie mai sensibili. Foarte des, după ce pacienții cu această boală iau masa, acidul din stomac poate irita ușor căile respiratorii, ducând la tuse după mese copioase. Mulți dintre cei cu această boală nu dezvoltă cancer esofagian. Cu toate acestea, dacă boala nu răspunde la tratamentul prescris de medic, cel mai bine ar fi să faci o endoscopie, o investigație care permite vizualizarea nodulilor suspecți.

Ai slăbit mult într-un timp scurt

Când se întâmplă ca numite alimente să fie foarte greu de înghițit, există șanse foarte mari ca persoana în cauză să piardă în greutate. Prin urmare, ea consumă multe lichide sau pur și simplu nu mănâncă la fel de mult ca înainte, pentru că nu se simte bine. Cancerul îi poate face pe oameni să-și piardă apetitul, spun medicii. Dacă ai slăbit foarte mult, fără să fi încercat asta, e necesar un control de specialitate.

Ești din ce în ce mai obosit

Un stil de viață alert și aproape orice afecțiune, de la alergii la migrene, ne pot slei de puteri. Dar, dacă te simți mai obosit ca niciodată, e timpul să consulți medicul specialist. Cancerul esofagian afectează mai mulți bărbați decât femei, iar persoanele care au între 45 și 70 de ani sunt cele mai expuse riscului.

Suferi de reflux gastroesofagian? Iată cum îl tratezi