Mașina ta consumă prea mult? 5 sfaturi de la specialiști despre condusul economic! Cât de importante sunt cauciucurile și modul în care schimbi vitezele

Explozia prețurilor la carburant a făcut prăpăd în România. Numai la auzul unui zvon că benzina și motorina vor fi raționalizate, românii au dat năvală în benzinării și au luat cât s-a putut.

10 mart. 2022, 14:09
Mașina ta consumă prea mult? 5 sfaturi de la specialiști despre condusul economic! Cât de importante sunt cauciucurile și modul în care schimbi vitezele

5 sfaturi de la specialiști despre condusul economic! Benzinăriile au profitat din plin de această isterie și au crescut prețurile chiar și cu 3-4 lei. Pentru a face economie de carburant îți recomandăm câteva sfaturi.

Mașina ta consumă prea mult? 5 sfaturi de la specialiști despre condusul economic! Cât de importante sunt cauciucurile și modul în care schimbi vitezele

Primul sfat – STARE TEHNICĂ A MAȘINII!

Și începem cu cauciucurile.

Trebuie să aibă presiunea corectă, recomandată de producător. Cu cât sunt mai uzate cu atât veți consuma mai puțin carburant, însă veți avea dezavantaje în altă parte.

”Nu recomand nici cauciucurile cu profil eco. Cu aceste plătiți la performanțe, sau la frânare, iar la capitolul ăsta nu vreau să facem niciun fel de compromis. Luați cele mai bune cauciucuri, care cât de cât să fie economice.”, spune specialistul.

Mare atenție la frâne! Trebuie să aveți grijă să nu aveți frâne care rămân în permanență acționate, de exeplu plăcuțe de frână care freacă tot timpul pe disc, asta generează frecare și implicit consum de carburant. La schimbarea plăcuțelor trebuie să aveți grjă să curățați și să lubrifiați foarte bine etrierul astfel încât plăcuțele să aibă cursă și să nu rămână frecate pe disc. Lucrul acesta poate fi verificat foarte ușor: un drum de doar 10-15 kilometri, iar când vă dați jos, apropiați mâna de jantă să vedeți dacă este încinsă janta sau nu.

Mare grijă la rulmenți. Dacă ai un rulment uzat și nu mai ai frecarea optimă la nivelul butucului roții, atunci iar o să ai consum crescut de carburant.

GEOMETRIA ROȚILOR. Dacă roțile nu sunt aliniate corespunzător, mașina are o frecare crescută de a se deplasa și implicit crește consumul de carburant.

ULEIUL și FILTRELE. Să nu fie foarte uzate.

Citește și: Cod Rutier 2022 Cât este amenda pentru șoferii care nu au kit-ul de siguranță. Trusa medicală, triunghiuririle şi stingătorul trebuie să fie omologate

Al doilea sfat – PLANIFICAREA TRASEULUI

Trebuie să te orientezi mai bine atunci când alegi un traseu. Unele variante sunt mai economice, alte variante sunt mai rapide. Trebuie să alegi în fucție de nevoile pe care le ai. Între autostradă și un drum național, alege mereu autostrada. Acolo poți circula cu o viteză constantă, chiar dacă ocolești puțin. Aceasta oferă condiții mai bune pentru mersul economic.

Al treilea sfat – MODUL ÎN CARE ACCELEREZI

Ca să consumi puțin și să conduci economic trebuie să accelerezi relativ hotărât și să schimbi vitezele la o turație puțin mai înaltă. Atunci când conduci lent, subturezi motorul, nu ai putere și consumi foarte mult carburant pentru a ajunge la viteza dorită.

Al patrulea sfat – ANTICIPAREA TRAFICULUI

Dacă ai o mașină care încetinește în fața ta, poți să încetinești din timp ca să folosești cât mai puțin frâna. Evită o posibilă oprire, pentru că repornirea consumă foarte mult carburant.

Al cincilea sfat – FOLOSEȘTE INERȚIA LA URCAREA ÎN PANTĂ

Înainte de a urca panta, trebuie să accelerezi înainte de a o urca,  pe măsură ce urci să lași viteza mașinii să scadă, după care să revii la viteza inițială în vârful pantei.

Sursa: Dan Tudor Vlog

Citește și: Metoda genială prin care românii scapă de preţurile mari de la pompă! Au luat cu asalt service-urile pentru a-şi pune GPL pe maşini! Cât costă conversia şi cum se poate face