5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 01.03.2012

Amenzi pentru BVB şi BCR, despre tratatul fiscal şi cum s-au pozitionat partidele din fiecare stat UE fata de semnarea pactului şi asaltul retailerilor asupra dezvoltatorilor de malluri. Citeşte pe larg revista presei de business din 2 martie 2012

RomaniaTV.net
02 mart. 2012, 07:00
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 01.03.2012

Bursa: Amenzi pentru BVB şi BCR. Arbitrul pieţei de capital a acordat, ieri, amenzi după ce a analizat tranzacţiile cu produse structurate emise de „Erste Bank”, pentru care Banca Comercială Română este furnizor de lichiditate. Comisia precizează: „În perioada iunie 2011 – ianuarie 2012, Banca Comercială Română, în calitate de furnizor de lichiditate, a încălcat parametri aplicabili furnizorilor de lichiditate în 136 de cazuri, conform analizei efectuate de Bursa de Valori Bucureşti la solicitarea CNVM”.

Hotnews.ro: Tratatul fiscal european si cum s-au pozitionat partidele din fiecare stat UE fata de semnarea pactului. Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana se intalnesc la Bruxelles intr-un summit de doua zile dominat de semnarea tratatului fiscal european, programata pentru vineri, 2 martie. Subiect de dezbateri intense la Bruxelles, cu Marea Britanie si Cehia facand pasul inapoi, tratatul are rostul de a impune o disciplina fiscala stricta in randul tarilor care-l vor adopta. De la critici fervente ale unei parti a clasei politice pana la consens general, tratatul a fost ba demonizat, ba intampinat ca panaceul unei crize economice interminabile.

Capital.ro: Asaltul retailerilor asupra dezvoltatorilor de malluri. Marii operatori ai reţelelor de hipermarket prezente în România au intrat pe piaţă, în ultima perioadă, cu propriile lor divizii imobiliare şi ameninţă să ia locul dezvoltatorilor de malluri. Pe termen scurt, planurile par să le funcţioneze, de vreme ce investitorii „tradiţionali“ se feresc să mai plaseze bani în noi proiecte. România Hipermarché (operatorul reţelei cora România), Carrefour Properties şi Immochan sunt entităţile prin intermediul cărora s-au vânat o serie de terenuri pe tot întinsul ţării.

România liberă: 135 de ani – Reforma monetară comunistă, deconspirată „pe surse”. Deşi ar fi trebuit să fie unul dintre cele mai bine păzite secrete ale nomenclaturii comuniste, vestea schimbării banilor româneşti a „răsuflat” printre angajaţii „României libere” care aveau surse la cel mai înalt nivel al puterii comuniste. La începuturi, redacţia R.L. era pe Sărindar – Brezoianu, zona tradiţională a presei româneşti, din Bucu­reşti. Era instalată într-un imobil mare, cu tipografia la parter. Ziarul era inclus, din punct de vedere administrativ, în Editura de Stat Pentru Imprimate şi Publicaţii, dar avea şi un contabil propriu, pe Al. Grossu, un evreu cu un uşor handicap, adică cu un picior nefuncţional.

ZF: Cum atrag marii dealeri maşini în service: măresc perioada de garanţie deoarece serviciile aduc acum 40% din venituri. Fie că se mai vând sau nu maşini noi, cele peste 4,2 milioane de automobile deja existente în România trebuie întreţinute şi reparate. Acesta reprezintă noul teren de luptă al dealerilor auto de pe piaţa locală, unde fiecare service doreşte să atragă în garajul lui cât mai multe maşini. România are un grad de motorizare puţin mai mare decât Albania şi printre cele mai mici din Europa, în timp ce vechimea parcului este destul de ridicată, cu o medie de peste 13 ani, spune Dana Cortina, directorul general al Porsche Inter Auto, divizia de retail a Porsche Holding în România.