5 stiri business pe care nu trebuie sa le ratezi în aceasta dimineata – 14.02.2012

Cât ne va costa îngheţarea economiei, cum arată noul coş de consum al românilor şi ghidul complet pentru a ajunge funcţionar într-o instituţie europeană. Citeşte pe larg revista presei din 14 februarie 2012

RomaniaTV.net
14 feb. 2012, 07:10
5 stiri business pe care nu trebuie sa le ratezi în aceasta dimineata – 14.02.2012

ZF: O săptămână de februarie aduce la PIB 2 mld. euro. Îngheţarea economiei în jumătate din ţară înseamnă minus un miliard de euro la PIB. Jumătate din economie este îngheţată ca urmare a blocării a zeci de drumuri în partea de sud a ţării, a liniilor de cale ferată, opririi transporturilor pe Dunăre, a încetinirii lucrărilor de construcţii şi a reducerii consumului. La o primă evaluare, având în vedere că economia românească are exporturi de 800-900 de milioane de euro pe săptămână, o reducere la jumătate a acestei activităţi ar însemna un minus de 400 de milioane de euro în contul companiilor care livrează la extern. Situaţia va avea impact şi asupra produsului intern brut, dar şi asupra veniturilor bugetare.

Adevărul: Noul coş de consum, oglinda crizei româneşti. Românii au cumpărat tot mai multe produse de strictă necesitate, iar mărfurile ieftine s-au vândut cel mai bine, reiese din datele privind inflaţia. Noua structură a coşului de consum al populaţiei, după care va fi calculată inflaţia în 2012, arată că familiile au fost nevoite să-şi restrângă drastic cheltuielile de zi cu zi şi să renunţe la sortimentele mai puţin importante în favoarea strictului necesar.

EVZ: Cum să ajungi funcţionar în instituţiile europene. Ghid complet. Un salariu de minimum 2.600 de euro este motivul principal pentru care românii se bat pentru posturile de administratori şi asistenţi în cadrul instituţiilor europene de la Bruxelles. Peste 250 de posturi sunt scoase la concurs anual, iar fiecare anunţ se găseşte pe site-ul europa.eu/epso. Conform unor estimări, în prezent peste 1.000 de români lucrează în instituţiile administrative de UE.

Capital: Fostul consultant financiar al celui mai bogat român vrea despăgubiri de peste 25 mil. lire. African Minerals, compania minieră a celui mai bogat român – Frank Timiş, se confruntă cu o hotărâre judecătorească care o obligă la plata a zeci de milioane de lire sterline ca urmare a plângerilor venite din partea fostului său consultant financiar. Banca de investiţii Renaissance Capital pretinde că African Minerals, şi directorul său executiv Frank Timiş, nu şi-au achitat în repetate rânduri onorariul prevăzut pentru majorările de capital organizate de companie în perioada 2008 – 2010.

România liberă: Tineri şi cu afaceri de milioane de euro. Dacă alte firme au dat afară pe capete angajaţi, au tăiat din costuri şi au renunţat la planurile de dezvoltare, în industria IT lucrurile au mers înainte. Antreprenori tineri, de până în 30 de ani, care şi-au clădit afaceri sănătoase, au rezistat cu brio recesiunii. Au inovat şi astfel au înregistrat vânzări de milioane de euro.