5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 21.02.2012

Cu cât au scăzut ratele la creditele în euro, Zara deschide 4 magazine noi la Craiova şi Willbrook a cerut insolvenţa diviziei de servicii medicale pe care o are în România. Citeşte pe larg revista prese de business în 21 februarie 2012

RomaniaTV.net
21 feb. 2012, 06:58
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 21.02.2012

EVZ: Cu cât au scăzut ratele în euro. Dobânda interbancară Euribor s-a micşorat cu circa 0,4% în ultima jumătate de an. Românii cu credite în euro au avut parte în ultimele luni de o surpriză plăcută: ratele au scăzut. Asta deoarece oficialii europeni au micşorat dobânzile la euro, pentru a ajuta economia slăbită. Euribor, indicatorul în funcţie de care se calculează dobânzile la credite în moneda europeană, a scăzut de asemenea. Aşa se face că, spre exemplu, un de­bitor care achita în octombrie o rată de 163 de euro pentru un credit de 28.500 de euro, plă­teşte acum 158 de euro. Faţă de luna iulie a anului trecut, rata este cu circa 10 euro mai mică.

ZF: Proprietarul Zara începe anul cu patru magazine noi la Craiova. Grupul spaniol Inditex, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de fashion, va deschide joi, 23 februarie, la Craiova magazine Zara, Bershka, Stradivarius şi Pull&Bear. Cele patru unităţi urmează a fi deschise în centrul comercial Electroputere Parc din Craiova, aceasta fiind prima deschidere a spaniolilor în acest oraş şi în regiunea Olteniei.

Capital: Cel mai bogat israelian a cerut insolvenţa diviziei de servicii medicale pe care o are în România. Compania Willbrook Management International, care administrează activele imobiliare ale miliardarului Eyal Ofer, a solicitat săptămâna trecută insolvenţa Willbrook Medical Services, divizia de servicii medicale a investitorului imobiliar, prin care administrează o clinică privată din Pipera. Cererea a fost înregistrată la Tribunalul Bucureşti vineri, 17 februarie, şi urmează a fi analizată de judecători miercurea aceasta.

Adevărul: Un milion şi jumătate de euro, sifonaţi din baza de date a Casei de Sănătate. Curtea de Conturi a stabilit că sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care a picat acum un an, s-a dovedit a fi o gaură neagră pentru bugetul instituţiei. Ultimul raport al Curţii de Conturi – referitor la modul în care a fost gestionat bugetul de stat în 2010 – confirmă dezvăluirile făcute de „Adevărul”  încă de anul trecut: Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost prost conceput şi executat.

Hotnews: Romania si noul tratat fiscal. De ce e nevoie de noul Tratat pentru statele UE si care sunt posibilele efecte. Obligatia statului membru este de a introduce in sistemul legislativ national, la nivel de Constitutie intr-o perioada de maxim un an de la semnarea Tratatului, acest obiectiv fiscal. Exista si mentiunea ca atunci cand raportul dintre datoria publica si Produsul Intern Brut este semnificativ sub nivelul admis de 60% si nu exista riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, limita inferioara pe termen mediu a deficitului structural ca pondere in PIB sa poata ajunge la 1,0%.