5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 24.01.2012

Topul salariilor incasate de sefii jandarmilor din toate judetele Romaniei, creditele vor fi obţinute mai greu de luna viitoare şi care sunt sporurile ilegale pentru care functionarii publici ar putea primi amnistie fiscala. Citeşte pe larg revista presei din

RomaniaTV.net
24 ian. 2012, 06:15
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 24.01.2012

ZF: Creditele vor fi obţinute mai greu de luna viitoare. Băncile trebuie să vină în câteva zile cu noile oferte. Bancherii nu s-au grăbit să-şi ajusteze ofertele după regulamentul de creditare adoptat de BNR în toamna trecută şi au încercat să profite la maximum de răgazul de 90 de zile pe care l-au avut pentru a elabora noile norme de creditare. Termenul până la care băncile sunt obligate să aducă la BNR pentru avizare noile norme de creditare expiră la sfârşitul acestei luni, iar din februarie bancherii ar trebui să înceapă să vândă credite după noile reglementări, care îngreunează accesul clienţilor la împrumuturile în valută.

Hotnews.ro: Care sunt sporurile ilegale pentru care functionarii publici ar putea primi amnistie fiscala. Sute de mii de functionari ar putea sa fie scutiti de la returnarea unor sporuri primite ilegal din punctul de vedere al Curtii de Conturi. In aceasta  situatie s-ar putea ajunge doar daca Executivul va accepta propunerea presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, care a cerut declararea amnistiei fiscale pentru  functionarii publici si anularea deciziilor Curtii de Conturi privind returnarea sporurilor salariale primite. Rapoartele Curtii de Conturi din ultimii ani  arata ca foarte multe institutii, mai ales primariile, au acordat sporuri de sute de milioane de euro.

Adevărul: Turcia sfidează SUA şi UE şi ajută Iranul să-şi vândă petrolul în ciuda embargoului. Tranzacţiile Indiei cu anumite instituţii financiare iraniene au fost interzise, în urma presiunilor SUA, care consideră că acestea finanţează ambiţiile nucleare ale Teheranului. Cu toate acestea, Iranul reuşeşte să primească în continuare bani pentru petrolul vândut indienilor cu ajutorul Turciei. „Nu există nicio problemă cu exporturile către India, iar banii continuă să fie transferaţi printr-o bancă turcească“, a declarat Mahsen Ghamsari, directorul Companiei Naţionale a Petrolului din Iran, citat de agenţia de ştiri Mehr, preluată de AFP. Acesta a declarat că banca centrală a Iranului are „alte canale“ prin care îşi primeşte banii, a spus oficialul.

Capital.ro: „Coşmarul” Asmita Gardens: Alpha Bank pierde 20 mil. euro, iar dezvoltatorii 25 mil. euro. Grecii de la Alpha Bank sunt nevoiţi să îşi asume o pierdere de circa 20 mil. euro de pe urma „colapsului“ în care a intrat ansamblul rezidenţial Asmita Gardens. Banca are de recuperat 70 mil. euro, însă suma obţinută din vânzarea locuinţelor rămase va ajunge, în cel mai bun caz, la circa 53 mil. euro. În data de 13 ianuarie 2012, administratorul judiciar al proiectului, firma Euro Insol, a întocmit tabelul preliminar al creditorilor, iar în 19 ianuarie a avut loc prima adunare a creditorilor în care a fost aprobat raportul administratorului.

Econtext.ro: Banii jandarmilor, la control! Topul salariilor incasate de sefii jandarmilor din toate judetele Romaniei. Media nationala a retributiilor cu care sunt platiti sefii jandarmilor este 5165 lei/luna. In privinta extremelor, acestea variaza intre 2.887 lei pe luna si 7.103 lei pe luna. Astfel, cel mai mic salariu il primeste inspectorul sef al jandarmeriei din Harghita. Este vorba despre maiorul Dan Iamandi, care primeste, in medie, 2.887 lei pe luna. Acesta este singurul jandarm sef care este platit cu mai putin de 4.000 de lei. La polul opus, cel mai ‘dolofan’ salariu este incasat de Marian Ureche, inspectorul sef al Jandarmeriei din Constanta. Veniturile sale salariale corespund sumei de 7.103 lei pe luna.