5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 26.01.2012

Bomba creditelor restante explodează în asigurări, elitele ne spun că viitorul lumii este cenuşiu şi Compania de Autostrăzi licitează autoutilitare dintr-un model încă neinventat. Citeşte pe larg revista presei din 26 ianuarie 2012

RomaniaTV.net
26 ian. 2012, 06:46
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 26.01.2012

ZF: Din luxul staţiunii montane Davos elitele ne spun că viitorul lumii este cenuşiu. Forumul Economic Mondial de la Davos a început ieri cu dezbateri despre capitalism şi despre viitorul zonei euro. Printre cei 2.600 de invitaţi se află nume sonore precum miliardarul George Soros, economistul Nouriel Roubini sau fondatorul Microsoft Bill Gates. Într-o perioadă în care sistemul capitalist este criticat de oamenii de rând, acesta este apărat de elitele strânse în staţiunea de schi din Elveţia, care de altfel au avut şi cel mai mult de câştigat de pe urma sa.

Capital: Bomba creditelor restante explodează în asigurări. Asigurătorii plătiseră, până în octombrie 2011, aproape 9% din valoarea totală a restanţelor noi la credite de consum, adică peste 84 milioane de euro, şi se feresc să mai încheie astfel de poliţe. În ultimii doi ani doar două companii  din România au mai vândut asigurări de credite într-un ritm semnificativ. Motivul pentru care majoritatea asigurătorilor au renunţat la un produs care altădată le aducea creşteri importante ale vânzărilor este explozia restanţelor la împrumuturile bancare şi, implicit, a plăţilor pe care au fost nevoite să le efectueze către bănci.

România liberă: CNADNR licitează 256 autoutilitare dintr-un model încă neinventat.
Caracteristicile cerute autoutilitarelor de către companie determină firmele de leasing să exclame că maşinile în cauză nu s-au inventat. Conducerea CNADNR a demarat licitaţia de închiriere în leasing operaţional a 256 de autoutilitare de transport destinate transportării materialelor şi angajaţilor de la cele şapte direcţii regionale subordonate. Compania este dispusă să plătească până la 48 mil. lei, fără TVA pentru achiziţie, iar livrarea urmează să fie făcută în şase luni de la semnarea contractului. Leasingul este calculat pentru o perioadă de 54 de luni, cere compania participanţilor la licitaţie.

Adevărul: Obligaţia Petrom de a importa gaze pentru propria centrală a devenit lege. Parlamentul a modificat Legea gazelor, astfel încât Petrom este obligată să utilizeze atât gaze de producţie proprie, cât şi de import pentru centrala electrică pe care a construit-o la Brazi. Petrom a planificat construirea centralei de la Brazi – capacitate de 860 de MW, mai mare decât a unui reactor nuclear de la Cernavodă – în ideea că va folosi doar gaze din producţia proprie ca materie primă pentru generarea de electricitate.

Gândul: Cum s-a prezentat România la „Săptămâna Verde”. Germanii au fost încântaţi de palinca românească. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) participă în perioada 20 – 29 ianuarie la „Săptămâna Verde”, cea mai importantă expoziţie internaţională din domeniul alimentar, al agriculturii şi al horticulturii, care este organizată la Berlin, România fiind partener al al Germaniei la organizarea acestui eveniment. Germanii au degustat produse tradiţionale româneşti, cum ar fi carne, brânzeturi şi ţuică, dar au apreciat în mod special mierea şi palinca românească, dorind chiar să cumpere din preparatele expuse.