5 stiri business pe care nu trebuie sa le ratezi în aceasta dimineata – 27.01.2012

Cum arata uzina Ford din Craiova la 4 ani de la preluare, băncile se împrumută între ele mai ieftin şi România este la un pas să rămână fără gaze. Citeşte pe larg revista presei din 27 ianuarie 2012.

RomaniaTV.net
27 ian. 2012, 06:58
5 stiri business pe care nu trebuie sa le ratezi în aceasta dimineata – 27.01.2012

0-100.ro: Cum arata uzina Ford din Craiova la 4 ani de la preluare. Investitii, cifre, oameni si probleme. In martie 2012 se implinesc patru ani de cand Ford a semnat documentele finale de preluare a uzinei auto de la Craiova, iar in timpul scurs de atunci multe lucruri s-au schimbat radical. Dupa o perioada de asteptare mai mare decat se astepta oricine, Ford da drumul productiei, iar o vizita la uzina este edificatoare pentru a trage concluziile potrivite.

ZF: Băncile se împrumută între ele mai ieftin. Când vor scădea şi ratele la credite? Costurile la care băncile se împrumută între ele au scăzut constant în ultimele săptămâni datorită lichidităţii abundente de pe piaţă, iar clienţii cu credite ale căror dobânzi se resetează în această perioadă vor avea de plătit în următoarele trei sau chiar şase luni rate lunare mai mici. Impactul scăderii dobânzilor interbancare este vizibil mai ales în cazul creditelor de valori mari. Spre exemplu, rata lunară la un credit ipotecar de 170.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro) pe 30 de ani, la dobânda medie de pe piaţă, coboară cu peste 100 de lei dacă indicatorul de care este legat costul creditului scade cu un punct procentual.

România liberă: Drumurile înzăpezite. Care este partea de vină a statului. Compania de Autostrăzi nu a mai cumpărat parazăpezi pentru drumuri de mai bine de doi ani, deşi are un buget consistent pentru deszăpezire. În acelaşi timp, deşi există o hotărâre de guvern, nu s-au mai plantat nici perdele forestiere. În aceste condiţii, blocarea drumurilor poate fi considerată fatalitate? Specialişti în întreţinerea drumurilor atrag atenţia că reprezentanţii CNADNR nesocotesc luarea unor măsuri de protecţie a şoselelor pe timp de iarnă.  Condiţiile meteo actuale nu sunt o explicaţie pentru ceea ce se întâmplă pe şosele, spune un fost director a CNADNR, sub protecţia anonimatului.

Adevărul: Suntem la un pas de a rămâne fără gaze. Stocurile obligatorii sunt la jumătate. Cei mai mari furnizori de gaze către populaţie, E.ON şi GDF Suez, împreună cu alţi 22 de operatori mai mici, nu şi-au îndeplinit obligaţiile de înmagazinare pentru acest an, potrivit datelor furnizate de Romgaz pentru „Adevărul”. În aceste zile de ger năprasnic, depozitele de gaze sunt pe jumătate goale. Consumul de gaze la nivel naţional a crescut cu 30%, până la 65 de milioane de metri cubi pe zi, faţă de 50 de milioane de metri cubi cât este normal într-o zi de iarnă, a declarat, pentru „Adevărul”, Florin Cosma, directorul general al Transgaz.

EVZ: Rusia vrea să ajute Grecia. Aflată într-o situație mai mult decât grea, Grecia este gata să accepte ajutor inclusiv din partea Rusiei. Vladimir Putin şi-a manifestat sprijinul pentru Grecia, care trece printr-o situaţie dificilă din cauza crizei economice, a declarat liderul opoziţiei
parlamentare elene Antonis Samaras, în finalul întrevederii avute cu şeful executivului rus la Moscova