5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 28.02.2012

Concedieri masive la marile bănci din România, cum poţi cumpăra acţiuni Facebook şi harta traficului infernal din Capitală. Citeşte pe larg revista presei de business din 28 februarie 2012

RomaniaTV.net
28 feb. 2012, 06:55
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 28.02.2012

Capital: Un bancher din zece pleacă acasă. Aproximativ 5.000 de oameni angajaţi în patru dintre cele mai mari bănci din România urmează să fie restructuraţi în perioada următoare, potrivit informaţiilor Capital. Băncile îşi recalibrează afacerile în criză. În condiţiile în care cererea de credite a scăzut substanţial în ultimii trei ani, modelul aplicat până acum în România, bazat pe o prezenţă cât mai amplă în teritoriu prin sucursale şi agenţii, nu mai poate fi eficient.

ZF: Tudor Chirilă, prins de microbul speculaţiilor pe aur. Tudor Chirilă, solistul trupei Vama, susţine că a obţinut un randament de 30% investind în contracte derivate pe aur şi pe indicele american Dow Jones tranzacţionate la bursa din Sibiu, preferând să îşi asume riscuri ridicate în speranţa unor câştiguri mai mari decât cele aduse de un depozit bancar.

Adevărul: Cum poţi cumpăra acţiuni Facebook. Pentru investitorii români, cumpărarea prin Bursa de Valori Bucureşti va fi mai ieftină decât printr-un broker de la New York. Tehnic vorbind, mai întâi va fi necesar ca un broker român să iniţieze tranzacţiile pe platforma ATS a Bursei de Valori Bucureşti, după care investitorii vor accesa această platformă pentru cumpărarea acţiunilor. Brokerul care va aduce acţiunile americane la Bucureşti va acţiona şi ca market-maker pentru respectivele acţiuni, adică va trebui să asigure permanent cotaţii, respectiv să emită ordine şi la vânzare, şi la cumpărare pentru titlurile nord-americane.

EVZ: Harta traficului infernal din Capitală. Peste 270.000 de maşini stau în fiecare oră în ambuteiajele din oraş. Bucureştiul este atât de aglomerat, încât viteza medie de circulaţie este de 30 de kilometri la oră. Potrivit specialiştilor Municipalităţii, în fiecare oră stau în trafic 220.000 de autoturisme, 18.300 de taximetre, 31.700 de vehicule care transportă marfă şi 854.800 de pasageri în transportul public. În zilele lucrătoare se înregistrează nu mai puţin de 910.681 de deplasări cu maşina în Capitală.

România liberă: Cursa vânătorilor de epave pentru comorile din adâncuri. Tezaurul unei nave spaniole scufundate în 1804 a revenit în Spania, marcând epilogul unei bătălii judiciare de cinci ani între firma americană Odyssey – care a descoperit epava şi fabuloasa ei comoară – şi statul spaniol. Două avioane Hercules, care au decolat de la baza MacDill din Florida, au aterizat sâmbătă la baza militară Torrejon, din apropiere de Madrid, aducând sub escortă o încărcătură de peste 595.000 piese de aur şi argint şi sute de obiecte din aur.