5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 30 ianuarie 2012

Cum a ajuns Germania persona non-grata, şefii băncilor plătesc cu funcţia factura creditelor neperformante şi capitalismul se schimbă, iar recesiunea se întoarce. Citeşte pe larg revista presei din 30 ianuarie.

RomaniaTV.net
30 ian. 2012, 06:35
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 30 ianuarie 2012

ZF: Turul de forţă al lui Treichl: remaniere la BCR, buget aprobat cu profit de 422 mil. lei şi întâlnire cu Băsescu. O întâlnire oficială cu preşedintele Traian Băsescu în care a dat asigurări că va continua să-şi susţină afacerile din România, dar a şi pus pe masă o listă de solicitări, plus remanierea amplă a conducerii executive a BCR începând cu postul de CEO au marcat turul de forţă făcut vineri la Bucureşti de Andreas Treichl, şeful Erste Group. Tot vineri, AGA BCR, unde Erste deţine aproape 90% din acţiuni, a aprobat un buget pe 2012 care prevede un profit anual net de 422 mil. lei pentru bancă, respectiv de 288 mil. lei pentru întregul grup financiar din cauza pierderilor preconizate la unele subsidiare.

Adevărul: Davos 2012: cum a ajuns Germania persona non-grata.
Nemţii au fost „loviţi“ din toate părţile la Forumul Economic Mondial de la Davos. Modelul lor a fost numit chiar unul dintre motivele care au dus la izbucnirea crizei. Cu cât economia merge mai prost, cu atât liderii mondiali au mai multă nevoie de un personaj negativ. Anul trecut, China s-a achitat „cu brio” de acest rol la Forumul Economic Mondial de la Davos. Intervenţia guvernului în economie şi manipularea cursului de schimb al monedei naţionale, yuanul, pentru încurajarea exportatorilor chinezi au fost subiectele fierbinţi, discutate la orice întâlnire, petrecere sau mic dejun.

Capital: Şefii băncilor plătesc cu funcţia factura creditelor neperformante. După trei ani în care acționarii majoritari din sistemul bancar au uitat ce înseamnă încasarea de dividende, primele trei bănci au fost sau sunt pe cale de a fi decapitate. Şefii altor instituţii au avut același tratament în urmă cu un an. Unde au greșit bancherii de top din anii de aur ai creș­terii economice din Est?   Începute acum doi, trei sau patru ani, în funcţie de politica fiecărei bănci, contractele de management ale președinților au expirat la sfârșitul lui 2011 sau vor expira în prima parte din 2012.

Gândul: Turnurile de 20 de etaje unde sute de automobile îşi aşteaptă clienţii. Cel mai mare showroom auto din lume
. 600 de automobile Volkswagen stau gata de livrare în turnuri de 60 de metri înălţime în cel mai mare centru de livrare auto din lume. Maşinile aflate în showroom-ul de ultimă generaţie al Volkswagen din Wolfsburg, Germania, valorează milioane de euro, scrie Daily Mail. În plus, acesta este considerat şi parc tematic, putând fi vizitat şi curioşii care au sau nu bani de o maşină scumpă.

România liberă: Recesiunea se întoarce, capitalismul se schimbă. Acoperită cu zăpada care a depăşit un metru, celebra staţiune din Alpii elveţieni, Davos, a fost gazda celei de-a 42-a ediţii a Forumului Economic Mondial (WEF), în cadrul căruia, în perioada 25-29 ianuarie, peste 2.600 de personalităţi din întreaga lume s-au reunit pentru a reflecta la viitorul planetei şi mai ales la viitorul capitalismului. 40 de şefi de stat şi de guvern, 85 de miniştri şi responsabili din domeniile afacerilor şi finanţei, economişti, politologi, sociologi şi istorici au analizat „relele capitalismului”.