5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 31.01.2012

Cât ar costa majorarea pensiilor şi a salariilor cu 5%, Indicatorul care a salvat banii investitorilor în 2008 dă semnalul reintrării pe bursă şi cât costă asigurările Casco pentru maşinile bogaţilor. Citeşte pe larg revista presei din 31 ianuarie  2012

RomaniaTV.net
31 ian. 2012, 06:59
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 31.01.2012

ZF: Indicatorul care a salvat banii investitorilor în 2008 dă semnalul reintrării pe bursă. Graficele principalilor indici bursieri dau din nou semnale privind intrarea pieţelor pe un trend pozitiv chiar dacă situaţia Greciei continuă să ţină în şah investitorii. Bursa de la Bucureşti are deja o creştere de 9% pe indicele BET şi de 14% pe indicele BET-FI de la începutul anului.

Gândul: Cât ar costa majorarea pensiilor şi a salariilor cu 5%. Ce cred Guvernul Boc, FMI şi sindicaliştii şi ce indică cifrele macroeconomice. Majorarea pensiilor şi a salariilor bugetarilor cu 5% începând din mai costă 770 de milioane de euro. Conform calculelor gândul , majorarea cu 1% a pensiilor costă bugetul statului câte 9,4 milioane de euro în fiecare lună de aplicare. Astfel, dacă Guvernul va aplica o „indexare” de 5% începând cu luna mai, costul majorării se va ridica la 423 de milioane de euro. La fel, în cazul salariilor efortul ar fi de 347 de milioane de euro, respectiv de câte 7,71 milioane de euro pentru fiecare punct procentual de majorare pe fiecare lună. Calculele au fost făcute la un curs de 4,3 lei/euro.

Capital: Cât costă asigurările Casco pentru maşinile bogaţilor. România excelează la capitolul maşini foarte scumpe. Pentru aceste bijuterii auto, asigurările anuale costă mai mult decât o maşină obișnuită. Şi totuşi, asigurătorii refuză clienţi din cauza profilului sau a anturajului lor. Cunoscutul om de afaceri Viorel Cataramă, deţinătorul unui Ferrari Scaglieti şi al unui Maybach, este printre cei acceptaţi de asigurători în condiţiile mai înainte enunţate. „Am Casco pentru aceste maşini, poliţele fiind încheiate în România, la Omniasig. Nu ştiu detaliile despre aceste poliţe, dar probabil cotaţiile sunt destul de bune, întrucât am toate fabricile, tot patrimoniul, în asigurare la această societate. Cu Ferarri nu am avut vreun eveniment, iar cu Maybach-ul am avut un singur eveniment acum câţiva ani”, a spus Viorel Cataramă.

Adevărul: Irlanda ar putea părăsi zona euro. Speculaţiile legate de viitorul zonei euro, în contextul crizei datoriilor de stat cu care se confruntă, ajung la cote fără precedent. Principalele „candidate” pentru o eventuală ieşire din zona euro au fost, până acum, Grecia şi Germania, cea mai slabă şi cea mai performantă dintre economiile europene. Acum însă, un nou scenariu şochează întregul bloc comunitar.

EVZ: Ce impact are suspendarea taxei auto pentru un an. Vânzările de maşini second-hand ar trebui să crească în următoarele luni, în condiţiile în care Guvernul a suspendat ieri taxa pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007. Va exista o creştere a numărului de tranzacţii în cazul autovehiculelor înmatriculate înainte de ianuarie 2007″, ne-a spus Bogdan Axinia, general manager Auto.ro.


loading...