Război între Cristian Ghinea şi Nelu Tătaru pe 50 de milioane de euro, bani europeni pentru spitale. „Ne dăm deștepți la televizor. E ridicol”

Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, l-a acuzat pe Nelu Tătaru, fostul ministru PNL al Sănătăţii, că a blocat un act normativ prin care se alocau 50 de milioane de euro, bani europeni, pentru reţele de energie electrică şi modernizarea infrastructurii de oxigen din spitale. Acuzaţiile vin în contextul în care 11 oameni au murit în urma incendiului de la Institutul Matei Balş.

03 feb. 2021, 23:11
Război între Cristian Ghinea şi Nelu Tătaru pe 50 de milioane de euro, bani europeni pentru spitale. „Ne dăm deștepți la televizor. E ridicol”

Cristian Ghinea a explicat cum 50 de milioane de euro, bani europeni pentru spitale au fost blocaţi de Nelu Tătaru. Ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene a explicat că Guvernul a găsit o soluţie pentru a debloca proiectul.

„Din noiembrie și până astăzi, între incendiul de la spitalul județean din Piatra Neamț și cel de la Matei Balș, printre ministere a circulat o ordonanță de urgență prin care ministerul pe care acum îl conduc punea la dispoziția spitalelor din țară 50 de milioane de euro, bani europeni, pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii de gaze medicinale, oxigen în principal, și a rețelelor de energie electrică.

Ministerul a făcut textul, s-au schimbat adrese, s-au primit observații, cele mai multe de formă, mult balet juridic. Ministerul Sănătății condus de dl Tătaru a dat de două ori aviz negativ acestui text, propus de fostul MFE.

După incendiul de la Balș, brusc a redevenit o urgență. Dl Tătaru e supărat public că unde e ordonanța pe care el însuși a blocat-o.
Pe de altă parte, de ce era nevoie de OUG pentru ca fostul MFE să facă un ghid dedicat siguranței la incendii? Nu era nevoie. De asta am ajuns să avem OUG (care e lege) pentru chestiuni care țin de asumarea unor decizii.

Deci, pe scurt: anunțăm ceva cu PR, apoi se blochează unii pe alții cu hârtii între ministere, dăm aviz negativ, se întâmplă din nou, ne dăm deștepți la televizor că era ceva lăsat pe acolo, chiar dacă ne prinseserăm urechile în avize între MFE și Ministerul Sănătății. Că o fi urgență, dar avizul și echilibristica birocratică sunt sfinte.

Ce facem acum?

Un memorandum în guvern, pe baza căruia vom face ghidul de finanțare. Vicepremierul Barna și premierul Cîțu sunt de acord cu abordarea: fără OUG când putem asuma decizii. Vlad Voiculescu și cu mine ne asumăm decizii, nu ne ascundem după OUG-uri.

Memorandumul a fost aprobat astăzi în ședința de guvern. Terminăm ghidul și dăm drumul apelului de finanțare de 50 de milioane de euro pentru infrastructura de gaze medicinale și rețele de energie electrică din spitale. Simplu, eficient, fără “circuit de hârtii” inutil. E ridicol să pretinzi că ceva e urgent și să îți prinzi urechile în hârtii plimbate între ministere”, a scris Cristian Ghinea, pe Facebook.

Citeşte şi: Al 11-lea deces după incendiul de la Institutul Matei Balş

Memorandumului Guvernului pentru a aloca 50 de milioane de euro, bani europeni pentru spitale

Guvernul României a aprobat miercuri, un memorandum propus de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, împreună cu Ministerul Sănătăţii care urgentează alocarea a 50 de milioane de euro, fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), pentru creşterea siguranţei pacienţilor în spitale.

Ghinea a amintit că o ordonanţă de urgenţă care aborda o parte dintre aspectele acoperite de Memorandum a fost iniţiată în noiembrie 2020. Aceasta a fost ulterior blocată pe circuitul de avizare după două restituiri ale documentului de la Ministerul Sănătăţii către Ministerul Fondurilor Europene (din 23.11.2020 şi din 09.12.2020).

Prin memorandumul aprobat de Guvern vor fi puse la dispoziţia spitalelor fonduri pentru siguranţa pacientului.

„Am decis să resetăm un parcurs birocratic care întârzia Ordonanţa de Urgenţă pentru infrastructura de gaze medicinale şi energie din spitale şi am găsit o soluţie eficientă. Am transformat Ordonanţa în Memorandum, a fost deja adoptat şi va putea fi lansat în cel mai scurt timp apelul de finanţare de 50 milioane euro”, a precizat Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, conform unui comunicat al Ministerului.

„Este o investiţie în infrastructura spitalicească absolut necesară şi urgentă pentru creşterea siguranţei pacienţilor, care vine să repare investiţii inexistente sau făcute prost în spitale, în ultimii 30 de ani. Sunt 50 de milioane de euro fonduri europene pe care îi alocăm unităţilor spitaliceşti pentru reabilitarea şi modernizarea sistemelor ce asigură creşterea siguranţei pacientului în spitalele din România”, declară ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Memorandumul se referă la „Aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene pentru evaluarea, extinderea, reabilitarea sau modernizarea infrastructurii de fluide medicinale şi a reţelelor de energie electrică, inclusiv a sistemelor de supraveghere şi control a acestor instalaţii şi a sistemelor de ventilaţie şi climatizare a aerului precum şi a altor investiţii necesare pentru creşterea securităţii la incendiu din structurile care utilizează gaze medicinale pentru desfăşurarea actului medical terapeutic şi din structurile mari consumatoare de energie electrică de la nivelul spitalelor publice de faza I şi II şi suport COVID din sistemul sanitar de stat”.

Odată cu aprobarea acestui Memorandum, poate fi elaborat Ghidul pentru apelul de finanţare, în termen de aproximativ o săptămână, după care vor putea fi lansate finanţările.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiță: Vaccinul de la AstraZeneca va avea, foarte probabil, indicația pe grupă de vârstă între 18 și 55 de ani