Valeriu Gheorghiță: Vaccinul de la AstraZeneca va avea, foarte probabil, indicația pe grupă de vârstă între 18 și 55 de ani

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, a declarat că vaccinul de la AstraZeneca va avea, foarte probabil, indicația pe grupă de vârstă cuprinsă între 18 și 55 de ani.

03 feb. 2021, 21:16
Valeriu Gheorghiță: Vaccinul de la AstraZeneca va avea, foarte probabil, indicația pe grupă de vârstă între 18 și 55 de ani

Serul de vaccin AstraZeneca va fi adminitrat atât persoanelor cu boli cronice, cât și celor care deservesc activități esențiale, respectând proporția de 75%-25%, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Întrebat despre situația ce pare a fi „înghețată” în acest moment și când va fi ea „dezmorțită”, Valeriu Gheorghiță a declarat: „N-aș spune neapărat că este înghețată. Campania de vaccinare este în continuă dinamică. Au fost într-adevăr aceste reprogramări, care s-au impus a fi făcute din limitările dozelor disponibile pentru România, lucru care s-a întâmplat și este valabil din nefericire și pentru celelalte țări europene. Din acest punct de vedere, după cum știm, în luna februarie urmează să primim tranșele de vaccin alocate de la AstraZeneca. Pentru luna februarie avem alocate aproximativ 800.000 de doze și diferența până la 1.300.000 în luna martie.

Din acest punct de vedere, din 15 februarie, vor fi deschise pentru vaccinare un număr de circa 180 de cabinete de vaccinare la nivel național, cu distribuție județeană în funcție de numărul persoanelor din fiecare județ. În general, ponderea s-a stabilit în funcție de persoanele cu grupa de vârstă între 18 și 55 de ani, dat fiind faptul că foarte probabil vaccinul de la AstraZeneca va avea această indicație pe grupă de vârstă de la 18, la 55 de ani. În cursul acestei săptămâni, așa cum am anunțat, va fi luată această decizie, în urma consultărilor cu comisiile de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătății și din Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale”.

Vaccinul de la AstraZeneca va fi folosit inclusiv la persoane cu boli cronice care se încadrează în categoria de vârstă 18-55 de ani, „și chiar recomandăm practic această prioritizare, conform Strategiei” naționale de vaccinare, a spus Valeriu Gheorghiță la B1 TV.

„Practic, vor fi incluse persoanele cu boli cronice din această categorie de vârstă, dar pot intra și alte categorii de persoane care deservesc activități esențiale, conform etapei în care ne regăsim la acest moment”, a mai spus medicul.

Comisia Europeană, vești noi despre vaccinul AstraZeneca! Europa va primi nouă milioane de doze suplimentare

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, în urmă cu câteva zile, că dozele de vaccin AstraZeneca vor ajunge în Europa cu o săptămână mai devreme decât era programat inițial.

Mai mult, AstraZeneca va livra cu nouă milioane de doze mai mult într-o primă fază către Europa.

„AstraZeneca va livra nouă milioane de doze suplimentare în primul trimestru (40 de milioane în total), comparativ cu oferta de săptămâna trecută și va începe livrările cu o săptămână mai devreme decât era programat.

Compania își va extinde, de asemenea, capacitatea de producție în Europa”, a transmis Ursula von der Leyen pe contul său de Twitter.