50 de morți după „ciclonul bombă” din SUA. Zeci de persoane au înghețat de vii în mașini și pe străzi

O furtună masivă a dus la moartea a cel puțin 50 de persoane, in SUA. Alte sute de mii de oameni au rămas fără curent electric din cauza ninsorilor abundente.

26 dec. 2022, 23:39
50 de morți după „ciclonul bombă” din SUA. Zeci de persoane au înghețat de vii în mașini și pe străzi
Un „ciclon bombă” a lovit SUA

Bilanțul morților din SUA a ajuns la 50 din cauza condițiilor meteo extreme din ultimele zile. În orașul Buffalo din New York a nins timp de două zile, stratul de zăpadă depășin un metru și jumătate.

Mai mulți locuitori au rămas blocați în mașini, ambulanțele având nevoie și de trei ore să ajungă unde sunt chemate. Toate mașinile de pompieri au avut nevoie de asustență pentru a se putea deplasa prin zăpadă.

Kathy Hochul, guvernatorul New York-ului, a declarat că furtuna este una dintre cele mai devastatorare din istorie. Din cauza ninsorilor și a viscolului . Drumurile au devenit impracticabile, vizibilitatea fiin zero.

Citește și: Explozia arctică Elliott face ravagii în SUA. Va ajunge ciclonul-bombă şi în România? Elena Mateescu, director ANM: „Se manifestă prin scăderea drastică a temperaturilor la valori de -40, -45 grade C”

Președintele comitatului Erie, Mark Poloncarz, a mărturisit că situația este groaznică și că mai mulți oameni au fost găsiți fără suflare în mașini și pe stradă, în bancuri de zăpadă.

„Sunt oameni morți găsiți afară și în mașini”, potrivit unui comunicat de presă al poliției Buffalo.

Trupele Gărzii Naționale au fost desfășurate pentru a susține eforturile de salvare din New York. Poliția statului a fost implicată în mai mult de 500 de salvări până duminică.

„Este o situațție foarte periculoasă care pune viața în pericol”, au transmis autoritățile, rugându-i pe cetățeni să nu se aventureze pe drumuri.

Circa 500 de șoferi au rămas blocați în vehicule de vineri seara până sâmbătă dimineața, din cauza condițiilor de viscol.

Citește și: Prognoza meteo. Iarna „indiană” este înlocuită de un ciclon cu aer polar. Ninge deja în multe zone din România

„A fost viscol continuu, astfel încât nimeni nu putea să vadă încotro se îndreaptă, Nimeni nu avea idee ce se întâmplă”, a adăugat Poloncarz.

Și în casele locuitorilor situația este una răvășitoare. Aceștia au rămas în ultimele 56 de ore în locuințe, unii dintre ei fără curent electric.

Furtuna din ultima săptămână a lovit mare parte din SUA cu temperaturi de până la -45 de grade. Peste 10 milioane de oameni au fost sub alertă de îngheț.

Și zborurile interne au fost afectate, 3.400 de curse fiind anulate în Ajunul Crăciunului și încă 1.300 în dimineața de Crăciun. Totodată, mai multe autoztrăzi au fost închise din cauza poleiului.

Ciclonul bombă sau ciclogeneza explozivă etse o furtună care se intensifică rapid. Fenomenul se formează atunci când aerul de la suprafața solului se ridică rapid în atmosferă, provocând o scădere bruscă a presiunii.

„Nu toate cicloanele bombă sunt uragane. Dar uneori au caracteristici de uragan, cu vânturi foarte puternice, precipitații abundente și un ochi al furtunii în mijloc foarte bine diferit”, a declarat climatologul Daniel Swain.