Explozia arctică Elliott face ravagii în SUA. Va ajunge ciclonul-bombă şi în România? Elena Mateescu, director ANM: „Se manifestă prin scăderea drastică a temperaturilor la valori de -40, -45 grade C”

Furtuna arctică Elliott loveşte Statele Unite de Crăciun. Este vorba despre o explozie arctică ce ar putea aduce cel mai friguros Crăciun din ultimele patru decenii în unele părți ale Americii.

22 dec. 2022, 22:57
Explozia arctică Elliott face ravagii în SUA. Va ajunge ciclonul-bombă şi în România? Elena Mateescu, director ANM: „Se manifestă prin scăderea drastică a temperaturilor la valori de -40, -45 grade C”

Valul de frig „o dată la o generație”, care a debutat, marți, în nord-vestul Pacificului, înainte de a se deplasa spre est, va deveni un „ciclon bombă” până la sfârşitul acestei săptămâni.

Explozia arctică Elliott face ravagii în SUA. Elena Mateescu, director ANM, despre riscul ca acest fenomen extrem să ajungă în România

Elena Mateescu, director general ANM, dă, însă, asigurări că ţara noastră nu este în pericol să fie cuprinsă de astfel de fenomene meteo extreme. Meteorologul spune, de asemenea, că temperaturile de sărbători vor fi peste valorile specifice acestei perioade, astfel că nu vom vedea zăpadă nici de Crăciun, nici de Revelion.

Citeste si ALERTĂ METEO! Fenomen rar întâlnit de Crăciun. Anunţul făcut de ANM: „Există o instabilitate”

Abia la jumătatea lunii ianuarie sunt prognozate temperaturi normale pentru perioada anului în care ne vom afla.

Furtuna de iarnă Elliott va avea ca mod de manifestare scăderea drastică a temperaturilor la valori sub -40, -45 de grade Celsius. Atunci când întâlneşte curentul cald, vorbim de ingredientele specifice dezvoltării explozive, de aceea se şi numeşte ciclon-bombă.

La latitudinile noastre nu vorbim de manifestări de vreme extremă. Vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit, vom avea încă un Crăciun fără zăpadă. Doar în zona montană vom avea zăpadă, vorbim de vârfurile Călimani, Omu, Bâlea lac, Iezer. În restul masivelor, stratul de zăpadă va fi sub 10 cm, iar în zonele mai joase de relief nu va fi strat de zăpadă. La fel va fi şi de Revelion.

Vremea va fi caracterizată de valori maxime diurne cuprinse între 3 şi 13-14 grade Celsius, iar minimele noaptea vor fi tot valori pozitive, de 3, 4 grade Celsius. Doar în estul Transilvaniei valorile nocturne vor fi negative, -3, -5 grade Celsius.

Până pe 16 ianuarie, valorile de temperatură vor fi peste media specifică perioadei„, a spus Elena Mateescu la România TV.

Citeste si Ninge în Bucureşti! Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion VIDEO