500 lei de la stat pentru rechizite şi îmbrăcăminte. Banii pentru aproape 100.000 de copii din familii devaforizate au fost viraţi

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a virat luni suma de 48,9 milioane de lei reprezentând ajutorul de 500 de lei pentru 97.888 de copii, preşcolari şi elevi din familii defavorizate, care dețineau carduri din anul școlar precedent, a anunţat conducerea ministerului. Banii vor fi folosiţi pentru achiziția de îmbrăcăminte și rechizite. Cardurile pentru noii beneficiari vor fi emise și încărcate în cursul lunii octombrie.

20 sept. 2022, 08:26
500 lei de la stat pentru rechizite şi îmbrăcăminte. Banii pentru aproape 100.000 de copii din familii devaforizate au fost viraţi

500 lei de la stat pentru rechizite şi îmbrăcăminte. „Pentru copiii din medii defavorizate, accesul la educație este esențial pentru a se putea încadra, ca adulți, pe piața muncii, însă de cele mai multe ori condițiile materiale în care trăiesc îi expun riscului de abandon școlar. Ajutorul pentru rechizite și îmbrăcăminte acordat preșcolarilor și elevilor vulnerabili și în acest an școlar reprezintă, pentru mulți dintre ei, șansa de a merge în continuare la școală. Mă bucur că am reușit să facem astăzi plățile pentru aproape 100.000 de elevi, care vor putea utiliza sprijinul în cursul acestei săptămâni. În anul școlar 2022-2023, peste 300.000 de copii din medii defavorizate vor primi cei 500 de lei, datorită Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate”, a precizat ministrul Marcel Boloș.

Citeşte şi: Tichete sociale pentru elevi 2022: Când se depun cererile pentru cei 500 de lei de rechizite şi haine

 

Beneficiază de sprijinul în valoare de 500 de lei:

– Copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei);

– Elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).

Citeşte şi: Prețurile la rechizite au explodat. Cât ar trebui să scoată părinții elevilor din buzunar pentru acest an școlar

Cardurile pentru beneficiarii deveniți eligibili începând din acest an școlar vor fi emise și distribuite în cursul lunii octombrie, urmând ca ajutoarele să fie virate în prima parte a lunii noiembrie.

 

272 milioane de lei, oferiți în doi ani școlari

Prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), se vor acorda în acest an școlar ajutoare pentru rechizite și îmbrăcăminte în valoare totală de peste 150 de milioane de lei, pentru aproximativ 300.000 de preșcolari și elevi din familii defavorizate.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional pot fi utilizate numai la unitățile cu care emitenții cardurilor au contracte de afiliere.

În anul școlar precedent, bugetul alocat Schemei naționale de sprijin pentru elevii defavorizați prevăzută de OUG nr. 133/2020 a fost de 122 milioane de lei, pentru aproximativ 245.000 de beneficiari.