Cristian Pomohaci, beneficiar al legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul. Cât trebuie să plătească fostul preot

Cristian Pomohaci a obținut în instanță plata unei amenzi în locul condamnării la un an de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. Tribunalul Mureș i-a aplicat fostului preot o amendă de 40.000 de ei, însă acesta scapă de condamnarea cu suspendare și de interdicțiile complementare.

24 mai 2021, 16:27
Cristian Pomohaci, beneficiar al legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul. Cât trebuie să plătească fostul preot

Cristian Pomohaci, beneficiar al legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul. Legea, inițiată de fostul parlamentar PSD Cătălin Rădulescu, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Potrivit noii legi, inculpații pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro pot scăpa de închisoare, doar cu o amendă penală, dacă achită integral prejudiciul. Potrivit aceleași legi, inculpații de evaziune fiscală de peste 100 de mii de euro, chiar de zeci de milioane de euro, ar putea scăpa de închisoare și chiar și de amenda penală, dacă achită integral prejudiciul, plus 20 %.

Cristian Pomohaci, beneficiar al legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare

„Admite cererea privind constatarea intervenirii unei legi penale noi formulată de petentul condamnat Pomohaci Cristian Dorin (…), vizând Sentinţa penală nr. 28 din data de 11.03.2020 pronunţată de Tribunalul Mureș, Secția Penală în dosar nr. 1841/102/2018, rămasă definitivă prin Decizia penală nr. 424/A din data de 23 octombrie 2020 pronunțată de Curtea de Apel Târgu-Mureș în dosarul penal nr. 1841/102/2018, în baza art. (…) și în consecință:

Constată intervenirea legii penale mai favorabile raportat la pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere, aplicată petentului condamnat pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată (…), 11 acte materiale.

În baza art (…), dispune înlocuirea pedepsei aplicate petentului condamnat cu aplicarea unei pedepse constând în 200 de zile de amendă reprezentând 200 lei/zi respectiv 40.000 lei amendă, pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată (…), 11 acte materiale, în baza art. (…)

Vom atrage atenţia petentului condamnat asupra dispoziţiilor art. (…) Cod penal, privind neplata cu rea-credinţă a amenzii aplicate. Cheltuielile judiciare avansate de stat în prezenta cauză, de 100 lei vor rămâne în sarcina statului, conform art. (…) Cod proc. penală. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din data de 21. 05. 2021”, este decizia Tribunalului Mureș, conform G4Media.

Cristian Pomohaci, implicat într-un nou scandal. Riscă până la 5 ani de închisoare

Cristian Pomohaci a făcut cererea în baza legii penale mai favorabile, invocând noua lege promulgată de președintele Klaus Iohannis care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul. Legea a intrat în vigoare la începutul lunii aprilie 2021. Fostul preot era acuzat de evaziune fiscală, după ce ani la rând nu a plătit impozit pentru banii câştigați din închirierea mai multor apartamente. Acesta a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției, a achitat prejudiciul de 28.000 de euro și a acceptat o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare.