Previziune sumbră a OMS: am putea ajunge la 100.000 de morți pe săptămână, din cauza Covid-19

Variantele britanică şi sud-africană ale noului coronavirus SARS-CoV, care provoacă maladia COVID-19 şi sunt mai contagioase decât tulpina originală, au fost identificate deja în zeci de ţări.

19 ian. 2021, 07:28
Previziune sumbră a OMS: am putea ajunge la 100.000 de morți pe săptămână, din cauza Covid-19

Previziune sumbră a OMS. Numărul deceselor care au drept cauză Covid-19 ar putea atinge ”foarte curând” nivelul de 100.000 de săptămână, la nivel mondial, faţă de cel de 93.000 raportat săptămâna trecută, a declarat, luni, expertul în urgenţe al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Mike Ryan, transmite Reuters.

Într-un raport epidemiologic prezentat luni în consiliul de administraţie al OMS, acesta a adăugat că în regiunea Americilor au avut loc aproximativ 47% din decesele actuale. În Europa, numărul cazurilor de infectare şi de decese se stabilizează, dar la un nivel ridicat.

”În prezent, situaţia noiastră epidemiologică este dinamică şi inegală, fiind complicată de variante (ale coronavirusului)”, a mai spus Ryan,

Previziune sumbră a OMS, date alarmante: Tulpinile britanică şi sud-africană de SARS-CoV-2 au fost depistate în zeci de ţări

Variantele britanică şi sud-africană ale noului coronavirus SARS-CoV, care provoacă maladia COVID-19 şi sunt mai contagioase decât tulpina originală, au fost identificate deja în zeci de ţări, în timp ce mutaţia braziliană este în prezent cercetată, au semnalat luni experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, relatează EFE.
Directorul pentru urgenţe sanitare al OMS, irlandezul Mike Ryan, a declarat în intervenţia sa în faţa Comitetului Executiv că tulpina britanică a fost identificată în 58 de ţări de pe patru continente, iar cea sud-africană în 22 de ţări, potrivit agerpres.ro.

Mike Ryan a precizat că săptămâna trecută a fost raportată o cifră record de 93.000 de morţi de COVID-19 în întreaga lume, exprimându-şi temerea ca săptămâna această numărul morţilor să depăşească 100.000.

Continentul american, unde graficul contagierilor şi al deceselor este în continuare în creştere, concentrează 47 % din numărul total al deceselor, în timp ce în Europa cifrele par să se fi stabilizat, dar rămân totuşi ridicate.

Situaţia epidemiologică actuală „se complică din cauza variantelor (virusului), dar cu toate acestea multe ţări controlează nivelurile de contagiere”, a spus el.
Mutaţia virusului Covid 19 este cu 50% mai severă şi este rezistentă la anticorpi

Expertul ONU a subliniat că multe reţele sanitare se confruntă cu „o presiune extremă”, în timp ce sistemele de monitorizare a noilor cazuri „întâmpină dificultăţi pentru a suporta niveluri înalte de infectare”, iar dezinformarea „îngreunează aplicarea măsurilor”.

La rândul său, consilierul ONU pentru COVID-19, Bruce Aylward, a precizat că în cele 42 de zile care s-au scurs de a lansarea campaniilor globale de vaccinare au fost administrate 40 de milioane de doze în 50 de ţări.

Vaccinul cel mai utilizat este cel produs de Pfizer-BioNTech (folosit de 44 de ţări care au demarat campaniile de imunizare), urmat de cel dezvoltat de Moderna (6).

Vaccinul rusesc Sputnik V (produs de laboratoarele Gamaleya) şi cel chinezesc al companiei Sinopharm au fost administrate în trei ţări, iar cele dezvoltate de Sinovac şi de AstraZeneca se administrează în două ţări.

Bruce Aylward a subliniat că vaccinurile de la Moderna şi Pfizer-BioNTech, care folosesc noua tehnologie cu „ARN mesager” prezintă provocări la transportarea lor în ţările în curs de dezvoltare, deoarece necesită seringi speciale şi depozitarea la temperaturi foarte joase.