Mutaţia virusului Covid 19 este cu 50% mai severă şi este rezistentă la anticorpi

Noua tulpină a coronavirusului identificată în Africa de Sud în octombrie, predominantă în prezent în ţara de pe continent cea mai afectată de pandemie, nu este mai mortală, dar este de 1,5 ori mai contagioasă, a afirmat luni un grup de experţi sud-africani, notează AFP, potrivit Agerpres.
Filip Stan
19 ian. 2021, 06:29
Mutaţia virusului Covid 19 este cu 50% mai severă şi este rezistentă la anticorpi

Mutaţia virusului Covid 19, numită 510Y.V2, „este cu 50% mai transmisibilă”, dar „nimic nu arată că noua tulpină este mai severă”, a declarat Salim Abdool Karim, epidemiolog şi copreşedinte al comitetului ştiinţific al Ministerului sud-african al Sănătăţii.Aceste concluzii au rezultat în special din datele colectate în principalele focare de contaminare din ţara situată în Africa australă.

Africa de Sud numără peste 1,3 milioane de cazuri de coronavirus, dintre care circa 37.000 de morţi. Grav lovită de al doilea val al pandemiei, ţara a înregistrat luni o scădere cu 23% a numărului de cazuri, a anunţat ministrul sănătăţii, Zweli Mkhize.

Africa de Sud a atins fără îndoială „punctul de inflexiune” al acestui al doilea val, a declarat el, „dar este prea devreme pentru a sărbători”, deoarece, în acelaşi timp, internările în spital au crescut cu 18,3% în raport cu săptămâna precedentă.

Al doilea val al pandemiei exercită o presiune enormă asupra sistemului sanitar al ţării, solicitat la maxim.

„Dacă pacienţii sunt mai puţin numeroşi, mortalitatea în spital nu s-a schimbat” între primul şi al doilea val, a subliniat un specialist membru al grupului, Waasila Jassat.

Descoperirea legată de mutaţia virusului Covid 19 a obligat autorităţile sud-africane să introducă noi restricţii în decembrie.

„Lumea a subestimat acest virus. Acest virus poate evolua şi adapta”, a recunoscut un alt om de ştiinţă din cadrul grupului, Alex Sigal, de la Institutul de cercetare pentru sănătate din Africa de Sud.

O altă mutaţie a unor variante de covid-19 – denumită E484K – care a apărut în Africa de Sud, iar mai recent în Brazilia şi Japonia, este ”cea mai îngrijorătoare” în privinţa răspunsului imunitar, avertizează un profesor de microbiologie de la Universitatea Cambridge, Ravi Gupta, relatează AFP.

Aceste variante sunt versiuni ale virusului iniţial, iar ele apar în timp, în urma unor mutaţii – un fenomen normal în viaţa unui virus, deoarece mutaţiile apar atunci când virusul se replică.

Numeroase mutaţii ale SARS-CoV-2 au fost observate de la apariţia acestuia în China, la sfârşitul lui 2019 – majoritatea fără consecinţe.
Însă unele îi pot acorda un avantaj în vederea supravieţuirii, inclusiv printr-o transmisibilitate mai mare.

Variantele care au apărut în Anglia, Africa de Sud şi Japonia – prin intermediul unor călători din Brazilia – au în comun o mutaţie, denumită N501Y.

O nouă mutaţie a virusului SARS COV2 bulversează întreaga comunitate medicală. Este „cea mai îngrijorătoare dintre toate”
Situată la nivelul proteinei ”spike” a noului coronavirus – un vârf care-i permite să penetreze celulele -. această mutaţie este suspectată de faptul că face aceste variante mai contagioase.

Însă mutaţia E484K este suspectată şi de alte lucruri.

”EVAZIUNE IMUNITARĂ”

Teste de laborator au arătat că mutaţia viruslui Covid 19,  E484K, pare capabilă să diminueze recunoaşterea virusului de către anticorpi, iar astfel să diminueze neutralizarea sa.

”În acest sens, ea poate ajuta virusul să ocolească protecţia imunitară oferită de o infecţie anterioară sau de către vaccinare”, avertizează profesorul François Balloux de la University College din Londra, citat de organismul britanic Science Media Centre.

Această perspectivă a unei ”evaziuni imunitare” îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă şi vizează eficienţa vaccinurilor.

Producătorii principalului vaccin administrat în lume, BioNTech şi Pfizer, dădeau asigurări la 8 ianuarie că vaccinul lor este eficient împotriva mutaţiei N501Y.

Însă verificările lor în laborator nu au vizat E484K. Ele nu sunt, astfel, suficiente pentru a conchide că vaccinul va fi la fel de eficient împotriva variantelor care prezintă mutaţia, spre deosebire de virusul ”clasic”.

De asemenea, un studiu publicat la 6 ianuarie prezintă cazul unei braziliene care s-a îmbolnăvit de covid-19 în mai şi care s-a reinfectat în octombrie cu o varinată care prezenta mutaţia E484K. Această a doua infectare a fost mai gravă decât prima şi ar putea arăta că mutaţia a cauzat un răspuns imunitar mai slab al pacientei.

Cu toate acestea, nimic nu arată că E484K este suficientă să facă variante ale virusului rezistente la vaccinurile actuale, calmează situaţia unii cercetărori.

”ÎNCEPUTUL PROBLEMELOR”

Chiar dacă se va adeveri că varianta E484K este mai puţin bine recunoscută de către anticorpi, alte componente ale variantelor vor rămâne în cătarea anticorpilor.

”Chiar dacă scazi eficienţa, vei avea întotdeauna o neutralizare a virusului”, apreciază Vincent Enouf, de la Centrul Naţional de Referinţă al Virusurilor Respiratorii din cadrul Institutlui Pasteur din Paris.

”Nu cred că această mutaţia virisului Covid 19 este problematică, ea singură, pentru vaccinuri”, declară pentru AFP imunologul Rino Rappuoli, un cercetător, directorul ştiinţific al gigantului frmaceutic Rino Rappuoli.

El este unul dintre semnatarii unui studiu publicat la 28 decembrie. Obiectivul studiului era să observe în laborator apariţia unei variante, punând, timp de mai multe săptămâni, virusul în prezenţa plasmei unui pacient vindecat de covid-19.

După mai puţin de trei luni, a apărut o variantă rezistentă la anticorpi. Această variantă prezenta trei mutaţii, inclusiv E484K.

”Trebuie să dezvoltăm vaccinuri şi anticorpi capabili să controleze variantele emergente”, conchidea acest studiu.

Mutaţia E484K ”ar putea să fie începutul problemelor” vaccinurilor, apreciază, la rândul său, profesorul Gupta.

”În acest stadiu, ele ar trebui să rămână toate eficiente, însă ceea ce ne îngrijorează este perspectiva unor viitoare mutaţii care ar putea apărea”, în afara celor deja observate, subliniază el, îndemnând ”să se vaccineze cât mai rapid posibil peste tot în lume”.

În contextul emergenţei unor noi variante, mai multe laboratoare au dat asigurări că sunt în măsură să furnizeze rapid noi versiuni ale vaccinurilor lor, în cazul în care acest lucru este necesar.

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Moneda digitală ia locul numerarului în România? Decizia oficială a fost anunțată: În 2026...
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Pâinea se va scumpi în urma noilor măsuri fiscale. Cât vom da pe alimentul de bază
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
Emil Gânj este bărbatul care a ucis-o pe Anda. Poliția Română cere sprijinul populației pentru a-l găsi!
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Arafat a dat alerta. Avertisment național, după caniculă și furtuni: Poate fi o catastrofă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare! Premierul Ilie Bolojan a anunțat decizia Guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă