6.000 de lei datorie din acest an pe care fiecare român o are. România devine o țară tot mai îndatorată

România a împrumutat în primele nouă luni ale anului peste 100 de miliarde de lei, asta ar însemna că fiecare român este dator cu aproximativ 6.000 de lei.

11 oct. 2022, 09:59
6.000 de lei datorie din acest an pe care fiecare român o are. România devine o țară tot mai îndatorată

În ciuda împrumuturilor de peste 100 de miliarde de lei pe care România le-a făcut de la începutul anului până în prezent, liderii Coaliției promit majorări de salarii și pensii.

Coaliția de guvernare face planuri și calcule pentru a hotărâ cum să ofere mai mulți bani românilor de anul viitor, însă, datoria publică a României crește rapid.

Până în luna septembrie a acestui an, Guvernul a împrumutat 106 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că, toți cei 19 milioane de români datorează în acest moment 5.579 de lei. În fiecare lună, conducerea țării a îndatorat fiecare cetățean cu 619 lei.

Citește și: Cifre dureroase de la BNR: cât de mult a crescut în 2022 datoria externă a României

Ce se întâmplă cu banii din împrumuturi externe

Executivul are un deficit bugetar foarte mare care trebuie finanțat, pentru că, există o diferență foarte mare între ce încasează și ce cheltuie statul român. Deficitul este de aproape 80 de miliarde de lei și o datorie publică de refinanțat de aproximativ 70 de miliarde de lei, venite din împrumuturile luate de guvernele țării din anii trecuți ale care acum au ajuns la scadență, iar banii trebuie returnați, conform Antena 3.

Citește și: Profesorul Mircea Coşea explică de ce este periculoasă datoria externă de peste 50% din PIB: „Noi nu suntem în euro, pe noi nu ne va ajuta nimeni. Ne vom împrumuta din ce în ce mai scump”