61% dintre germani NU MAI AU ÎNCREDERE în SUA după scandalul de spionaj al NSA

Încrederea germanilor în Statele Unite s-a erodat în mod considerabil după dezvăluirea unor suspiciuni cu privire la activităţi de spionare efectuate de către americani, potrivit unui sondaj publicat joi seara.

RomaniaTV.net
08 nov. 2013, 07:50

Potrivit acestei anchete comandate de postul public de televiziune ARD, doar 35% dintre americani consideră că Statele Unite sunt un partener în care se poate avea încredere, cu 14 puncte procentuale mai puţin ca în iulie, relatează AFP, citată de Mediafax.

Potrivit acestui sondaj, efectuat asupra unui număr de 1.002 persoane, intervievate în perioada 4-5 noiembrie, 61% dintre germani apreciază că Statele Unite nu sunt un partener demn de încredere.

Germanii sunt sceptici, de asemenea, în privinţa preşedintelui american Barack Obama. Doar 43% dintre germani se declară mulţumiţi de activitatea sa, cu 32 de puncte procentuale mai puţini decât în septembrie 2012.

Citeşte şi Marea Britanie are propriile sale STAŢII cu care SPIONEAZĂ de pe ACOPERIŞURILE AMBASADELOR

Tot conform acestui sondaj, majoritatea germanilor apreciază că fostul consultant al serviciilor americane de informaţii Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor despre un vast program de spionaj american vizând inclusiv Germania, este mai degrabă un erou (60%). Doar 14% îl consideră un infractor.

Germanii au păreri împărţite cu privire la ideea acordării sau nu a unui azil politic în ţara lor lui Snowden. Aproximativ 46% sunt pentru, iar 48% împotrivă.

Citeşte şi Noi DEZVĂLUIRI în scandalul NSA: 20 de ŢĂRI EUROPENE spionează în cooperare cu americanii

Berlinul a exclus în mod categoric, miercuri, posibilitatea de a-l primi pe Snowden pe teritoriul german, în pofida solicitărilor în acest sens din partea unor reprezentanţi ai opoziţiei. Un asemenea scenariu ar plasa Guvernul german sub presiunea Statelor Unite în vederea extrădării, un risc de provocare a unui scandal în Germania.

La presiunea unor deputaţi, Guvernul german studiază în prezent posibilitatea audierii la Moscova a fostului consultant al serviciilor americane de informaţii Edward Snowden. Snowden a furnizat presei documente dezvăluite recent care sugerează că un telefon mobil al cancelarului Angela Merkel era spionat de către Statele Unite.