66 de copii au murit după ce au primit medicamente produse în India. OMS anchetează cazul

Mai mulți copii din Gambia au murit după ce li s-a administrat siropuri împotriva tusei și răcelii, produse de Maiden Pharmaceuticals din India.

05 oct. 2022, 23:24
66 de copii au murit după ce au primit medicamente produse în India. OMS anchetează cazul

Organizația Mondială a Sănătății a emis o alertă privind unele siropuri pentru copii împotriva tusei și răcelii după ce 66 de copii din Gambia au murit după ce au primit aceste medicamente. Acestea au fost produse de laboratorul indian Maiden Pharmaceuticals și au fost distribuite în mai multe țări. Potrivit OMS, produsele au fost identificate în Gambia, dar ar putea fi distribuite și în alte părți ale lumii.

„Analiza de laborator a eșantioanelor de produse a confirmat o contaminare cu dietilen și etilen glicol în cantități inacceptabile”, a anunțat OMS într-o alertă cu privire la medicamentele vizate.

Citește și: Numărul săptămânal al morţilor de Covid a ajuns la cel mai mic nivel, după martie 2020. Directorul OMS spune că sfârşitul pandemiei este aproape

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că medicamentele contaminate cu aceste substanțe toxice „ar putea avea o legătură cu leziunile renale acute și decesul a 66 de copii”.

Agenția France-Presse a precizat că este vorba despre patru produse: Promethazine Soluţie Orală, siropurile de tuse pentru copii Kofexmalin şi Makoff, şi siropul pentru răceală Magrip N Cold. Toate sunt produse de aceeași companie.

OMS, alături de Maiden Pharmaceuticals  și autoritățile de reglementare investighează cele întâmplate.

Citește și: Variola maimuţei provoacă isterie în lume, zeci de animale au fost ucise. OMS încearcă să salveze viaţa maimuţelor: „Transmiterea are loc între oameni”