7 simptome precoce ale artrozei

Artroza este o afecțiune degenerativă a articulațiilor, ce apare atunci când un cartilaj (țesutul care acoperă capetele oaselor) începe să se uzeze. Deteriorarea treptată a cartilajului poate provoca în majoritatea cazurilor durere, rigiditate și inflamație în articulațiile afectate.
Alina Costache
16 dec. 2024, 13:10
7 simptome precoce ale artrozei

Recunoașterea semnelor timpurii poate ajuta la gestionarea din timp și într-un mod mult mai eficient a acestora. În acest articol, vom analiza șapte dintre cele mai comune simptome precoce ale artrozei, dar și alte informații asociate acestui subiect, pentru a înțelege mai bine această boală.

Care sunt cauzele artrozei?
Motivele pentru care are loc debutul acestei boli degenerative a articulațiilor sunt variate:
 pe măsură ce înaintăm în vârstă, cartilajul articular se uzează în mod natural;
 predispoziția genetică poate crește riscul de a dezvolta artroză;
 greutatea excesivă pune presiune suplimentară asupra articulațiilor, în special pe cele ale genunchilor și șoldurilor;
 traumatismele produse la nivelul articulațiilor pot crește riscul de artroză;
 activitățile repetitive sau solicitante pentru anumite articulații pot accelera uzura cartilajului;
 unele afecțiuni, cum ar fi artrita reumatoidă sau guta, pot, de asemenea, contribui la debutul și progresia acestei boli.

Care sunt simptomele precoce ale artrozei?
Este important să menționat faptul că artroza este o afecțiune progresivă, ceea ce înseamnă că manifestările sale se pot înrăutăți în timp. De aceea, multe dintre tratamentele pentru această
boală au ca scop principal managementul acestora, pentru îmbunătățirea calității vieții pacientului.

Artroză simptome:
1. Dureri articulare ușoare
Acestea apar de obicei odată cu începerea activităților fizice și dispar după odihnă. Durerile ușoare pot fi resimțite la nivelul articulațiilor afectate, cum ar fi genunchii, șoldurile sau mâinile.

2. Rigiditate matinală
Acest simptom precoce al artrozei se manifestă printr-o senzație de înțepenire la nivelul articulațiilor, dimineața sau după perioadele lungi de inactivitate. De obicei, dispare după câteva minute de mișcare.

3. Umflături sau inflamații

Articulațiile afectate pot deveni inflamate și se pot simți mai calde la atingere. Aceasta este o reacție a organismului la procesul de uzură progresivă a cartilajului.

4. Scăderea flexibilității articulare
Mișcările produse cu ajutorul articulațiilor devin mai greu de realizat sau fi limitate, din cauza deteriorării cartilajului.

5. Sunete neobișnuite
Unii pacienți pot auzi scârțâituri sau trosnete atunci când se mișcă, ceea ce poate indica frecarea oaselor din cauza pierderii cartilajului.

6. Oboseală musculară
Datorită schimbării modului în care articulațiile se mișcă, mușchii din jurul acestora pot deveni suprasolicitați, ducând la oboseală musculară.

7. Dureri cauzate de schimbarea vremii
Articulațiile afectate pot deveni mai dureroase pe măsură ce vremea se răcește, din cauza schimbărilor de presiune atmosferică.

Diagnostic și tratament pentru artroză
Pentru stabilirea unui diagnostic de artroză, în cadrul unui consult de specialitate (vezi opțiunile de programare la reumatologie în București) medicul specialist va recurge la următoarele metode:
 anamneză: acesta va discuta cu pacientul despre simptomele resimțite, durata și intensitatea lor sau factorii care le agravează / ameliorează;
 examinarea fizică: specialistul va examina apoi articulațiile afectate, evaluând mobilitatea, durerea la palpare și prezența unor posibile deformări;
 teste de laborator: acestea sunt utile pentru a exclude alte afecțiuni care se pot manifesta prin simptome similare;
 teste de imagistică medicală:
o radiografie: permite vizualizarea modificărilor caracteristice artrozei;
o RMN: oferă imagini detaliate ale cartilajului și a altor țesuturi moi din articulație;
o CT: poate fi utilă pentru evaluarea structurilor osoase.

Tratamentul artrozei este personalizat și are ca scop reducerea durerii, îmbunătățirea funcției articulare și prevenirea progresiei bolii. Opțiunile terapeutice pot include:
 modificări ale stilului de viață: reducerea greutății corporale; începerea unui program de activități fizice moderate; sesiuni de kinetoterapie;
 medicamente: analgezice pentru reducerea durerilor; antiinflamatoare nesteroidiene pentru dureri și inflamații; corticosteroizi;

 în cazuri severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală, cum ar fi artroscopia sau înlocuirea articulației cu o proteză.

Este important de menționat că artroza este o afecțiune cronică, iar tratamentul său este de lungă durată. Scopul tratamentului este de a îmbunătăți calitatea vieții pacientului și de a menține articulațiile cât mai funcționale posibil. Pentru un diagnostic precis și un plan de tratament personalizat, este esențial să consulți un medic.
Acest articol are un rol pur informativ și nu trebuie să înlocuiască sfatul avizat al specialistului. Dacă te confrunți cu manifestări precum cele de mai sus, posibil asociate unui caz de artroză, cel mai indicat este să te programezi pentru o consultație. Diagnosticul precoce și tratamentul adecvat pot îmbunătăți calitatea vieții oricărui pacient.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Ce diferență de vârstă există, de fapt, între Adelina Chivu și Cristi Chivu. Soția noului antrenor de la Inter, confesiuni despre relația lor
Capital.ro
Dreptul de a conduce este suspendat! Regulă nouă pentru permisul de conducere
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Ouă prăjite mai crocante și mai gustoase: trucul simplu folosit de bucătari
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Felix Baumgartner putea evita tragedia în care şi-a pierdut viaţa! Mihaela Rădulescu a fost avertizat[: 'Dacă el anul acesta s-ar fi închis undeva…'
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Regulă pentru românii care stau la bloc. 3.000 de lei amendă pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”