78% dintre români sunt mulţumiţi de uşurinţa cu care s-au programat la medicul de familie

Medicul de familie câştigă aprecierea celor mai mulţi români atunci când este vorba de uşurinţa cu care aceştia au reuşit să se programeze (78% sunt mulţumiţi şi foarte mulţumiţi), în timp ce în cazul medicului specialist acest procent ajunge la 73% (mulţumiţi şi foarte mulţumiţi), arată cel de-al patrulea studiu CONFIDO, realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă, în colaborare cu Link Resource, la iniţiativa Institutul Aspen România.

19 iun. 2014, 10:52
78% dintre români sunt mulţumiţi de uşurinţa cu care s-au programat la medicul de familie

Studiul „Medicii specialişti vs. Medicii de familie – cum apreciază românii serviciile din sistemul de sănătate”, dat publicităţii joi, analizează nivelul de satisfacţie al pacienţilor români în legătură cu vizitele efectuate la medicul de familie şi la cel specialist, constatându-se un grad ridicat de apreciere pentru ambele categorii de medici. În contextul în care în ultimii ani sistemul public de sănătate a fost adesea criticat, rezultatele favorabile în ceea ce priveşte cele două categorii de medici analizaţi indică încrederea românilor în interesul manifestat de cei care activează în sistemul medical faţă de pacientul român.

Potrivit studiului, curăţenia şi confortul din sala de aşteptare şi cabinet au fost percepute ca fiind peste aşteptări: 69% în cazul medicului de familie şi 76% în cazul celui specialist.

Şi comportamentul personalului este perceput pozitiv de către pacienţi. Astfel, 77% dintre români apreciază ca fiind peste aşteptări comportamentul personalului în cazul medicului de familie, acest procent ajungând chiar la 81% în cazul medicului specialist.

În ceea ce priveşte timpul necesar pentru consultul la medicul de familie (perioada de aşteptare şi durata propriu-zisă a consultului), studiul arată că 57% dintre români sunt mulţumiţi şi extrem de mulţumiţi. Şi în acest caz însă, medicul specialist este mai apreciat decât medicul de familie, diferenţa de peste 10 procente (68%) înregistrată în acest caz indicând un grad mai mare de satisfacţie în legătură cu serviciile medicale ale medicului specialist comparativ cu cele ale medicului de familie.

Calitatea explicaţiilor oferite de către medic privind afecţiunile pacienţilor este apreciată de circa trei sferturi dintre români: 73% în cazul medicului de familie şi 79% în cazul celui specialist. Percepţia pozitivă a populaţiei asupra celor 2 categorii de medici se reflectă şi asupra modului în care aceştia au răspuns întrebărilor primite din partea pacienţilor. Medicul specialist se bucură şi în acest caz de cele mai multe aprecieri (82% sunt mulţumiţi şi extrem de mulţumiţi de modul în care medicul specialist a răspuns întrebărilor pacientului), medicul de familie situându-se la o diferenţă de 10 procente (73%).

Românii sunt mulţumiţi şi foarte mulţumiţi şi atunci când este vorba despre timpul acordat de medic strict pentru consult: 71% în cazul medicului de familie şi 78% în cazul medicului specialist. Este totodată manifestată încrederea în sfaturile primite, trei sferturi dintre români (74%) declarând că au încredere foarte mare în recomandările medicului de familie.

Încrederea în sfaturile oferite de medicul specialist creşte până la 82%, dată fiind cel mai probabil specializarea acestuia pe un anumit domeniu.

Cei mai mulţi români ar recomanda persoanelor apropiate atât serviciile oferite de medicul de familie, cât şi serviciile medicului specialist: 63% în primul caz şi 77% în cel de-al doilea.

Studiul CONFIDO este realizat trimestrial, în vederea surprinderii dinamicii preferinţelor populaţiei cu privire la sistemul medical şi farmaceutic din România.

Universul cercetării a fost reprezentat de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani, rezidente în mediul urban, utilizatori de internet, volumul eşantionului fiind de 1008 respondenţi, care au răspuns la chestionarul Exact Cercetare şi Consultanţă, administrat online. Respondenţii au fost selectaţi aleatoriu din panelul Exact Cercetare şi Consultanţă care conţine peste 25.000 de respondenţi. Culegerea datelor a fost realizată în perioada 3-8 aprilie 2014.