Peste 1.000 de persoane protestează la Timişoara şi Arad

La manifestaţia de la Timişoara, circa 800 de oameni continuă să protesteze. Manifestanţilor li s-au alăturat şi membri ai galeriei Politehnica Timişoara. La un moment dat, s-au aruncat petarde din direcţia protestatarilor, însă situaţia nu a degenerat. Numărul manifestanţilor din Piaţa Revoluţiei din Arad a ajuns, duminică seară, la peste trei sute, iar printre ei au ajuns şi oameni politici, acţiunea desfăşurându-se în linişte.

RomaniaTV.net
15 ian. 2012, 18:26
Peste 1.000 de persoane protestează la Timişoara şi Arad

Participanţii la marşul de protest de la Timişoara au ajuns, duminică seară, înapoi în Piaţa Victoriei, unde se aflau alţi protestatari, la ora transmiterii acestei ştiri numărul persoanelor care se află la miting fiind de aproximatv 800.

Persoanele care au participat la marşul de protest prin centrul municipiului Timişoara au trecut pe la Catedrala Mitropolitană, Complexul Studenţesc, studioul TVR Timişora, Prefectură, iar apoi s-au întors în Piaţa Victoriei.

În fiecare din aceste locuri manifestanţii s-au oprit şi au scandat lozinci în special împotriva preşedintelui Traian Băsescu. În Complexul Studenţesc manifestanţii au scandat „Studenţi, veniţi cu noi”, „Nu vă fie frică, că Băsescu pică”.

În faţa studioului TVR Timişoara, cei aproximativ 500 de manifestanţi au scandat „Nu minţiţi poporul cu televizorul”, „Ruşine, ruşine să vă fie”. De aici, manifestanţii s-au îndreptat către sediul Prefecturii Timiş, unde au huiduit şi au strigat: „Ieşi afară javră ordinară”.

Marşul a continuat înapoi spre Piaţa Victoriei, unde se adunaseră deja alţi circa trei sute de protestatari. La ora transmiterii acestei ştiri, protestul se desfăşoară în Piaţa Victoriei, participanţii la acţiune scandând „Demisia”. La un moment dat, din grupul de manifestanţi au fost aruncate câteva petarde.

Aproximativ 350 de persoane, între care şi suporteri ai echipei Poli Timişoara, s-au adunat, în jurul orei 17.00, în Piaţa Victoriei din Timişoara şi s-au alăturat revoluţionarilor care se aflau de trei ore în piaţă, unde au manifestat împotriva preşedintelui Traian Băsescu.

Suporterii echipei Poli Timişoara au intrat în piaţă scandând „Ole, ole, noi urâm partidele”, „PSD, PDL, toţi se trag din PCR”, „România stat poliţienesc”. După câteva minute, suporterii echipei Poli Timişoara au pornit într-un marş prin centrul oraşului, lor alăturându-li-se şi majoritatea protestatarilor aflaţi în piaţă, scandând „Demisia” şi având pancarte pe care scrie „Jos Băsescu”.

Ajunşi în faţa Catedralei Mitropolitane, protestatarii au urcat pe treptele lăcaşului de cult, scandând „Păcat, păcat de sângele, vărsat”, „Veniţi cu noi”. Aici lor li s-au alăturat şi alte persoane, numărul protestatarilor depăşind 400.

De aici, protestatarii au pornit spre Complexul Studenţesc, iar pe parcurs au blocat o stradă din centrul oraşului pe un sens de mers. Marşul nu este autorizat şi este supravegheat de jandarmi şi poliţişti.

Duminică, la ora 14.00, aproximativ o sută de persoane, majoritatea revoluţionari, s-au adunat în Piaţa Victoriei din Timişoara, la un miting împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Manifestanţii au scandat „Nu vă fie frică şi Băsescu pică”, „Nu staţi în balcoane că muriţi de foame” şi au avut coli A4 cu mesaje precum: „Sunt aici pentru că tu nu eşti”, „Ex-huligan, fost golan, azi nevrotic”.

La un moment dat, unii dintre participanţi au intrat în conflict cu un bătrân care se deplasa cu bicicleta în zonă şi care a strigat „Sus Băsescu”. Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Timiş, Andrei Crişan, bărbatul în vârstă de 83 de ani a fost escortat din zonă de jandarmi, pentru a nu incita participanţii la miting.

Sâmbătă, aproximativ o sută de persoane, majoritatea revoluţionari, au participat, în Piaţa Victoriei din Timişoara, la un protest de susţinere a fostului subsecretar de stat Raed Arafat, ele scandând „Jos Băsescu”, „Jos Guvernul Boc”.

Manifestarea a fost una autorizată deoarece revoluţionarii au primit acordul Primăriei Timişoara să organizeze proteste în Piaţa Victoriei, în fiecare zi, între orele 14.00 şi 17.00, până în 22 ianuarie.

300 de persoane protestează şi în Arad

Numărul manifestanţilor din Piaţa Revoluţiei din Arad a ajuns, duminică seară, la peste trei sute, iar printre ei au ajuns şi oameni politici, acţiunea desfăşurându-se în linişte, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Numărul participanţilor la protestul antiprezidenţial s-a mărit după ora 19.00, ajungând la aproximativ 300, astfel că la faţa locului au apărut şi echipaje de poliţişti în uniforme, după ce iniţial fuseseră prezente doar forţe de ordine îmbrăcate în civil.

În rândul manifestanţilor au apărut cunoscuţi oameni politici locali, de la partide din opoziţie, respectiv de la PNL, PSD sau PC.

Protestatarii, care sunt de toate vârstele, flutură steaguri ale României şi UE, iar din când în când scandează împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi fluieră.

„Am văzut la televizor ce se întâmplă în marile oraşe şi am venit ca să fim uniţi pentru că în ultimii ani am trăit mai rău decât pe vremea lui Ceauşescu. Am fost umiliţi de Băsescu şi Boc, ne-am pierdut demnitatea de oameni”, a declarat o profesoară prezentă la manifestaţie.