84 de români au fost repatriaţi din Fâşia Gaza

Un grup format din 84 de cetăţeni români şi familiile lor a fost repatriat luni, la cerere, din Fâşia Gaza. Oamenii au ajuns în România în aceeaşi zi, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe.

14 iul. 2014, 08:30
84 de români au fost repatriaţi din Fâşia Gaza

Cetăţenii români din Fâşia Gaza au ajuns în România cu două aeronave de transport ale Ministerului Apărării Naţionale – C 130 Hercules şi C 27 J Spartan – din dotarea Forţelor Aeriene Române. Aeronavele au decolat din dispoziţia ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, la solicitarea MAE.

Grupul de cetăţeni români şi familiile acestora au fost preluaţi din Fâşia Gaza, prin punctul de trecere a frontiere Erez (Israel) şi a fost escortat până la Amman, tranzitând teritoriul israelian şi iordanian prin punctul de trecere a frontierei Allenby/ King Hussein Bridge (Iordania). Din Amman, grupul a fost îmbarcat cu destinaţia Bucureşti, fiind asistat, pe întreaga durată a operaţiunii, de echipe consulare formate din personal al misiunilor diplomatice ale României de la Tel Aviv, Ramallah, Amman, respectiv din Centrala MAE, precum şi de personal militar specializat„, potrivit documentului emis de MAE.

Din celula de criză pentru acordarea de asistenţă consulară cetăţenilor români din Fâşia Gaza au făcut parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Apărării Naţionale, precum şi ai altor instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale iar toate acţiunile legate de repatrierea cetăţenilor au fost desfăşurate sub directa coordonare a premierului Victor Ponta, adaugă MAE.

Potrivit aceleiaşi surse, costurile întregii operaţiuni de evacuare au fost suportate din bugetul Ministerului Afacerilor Externe.

Misiunile diplomatice ale României din zonă au acordat, de la declanşarea crizei, sprijin şi asistenţă consulară cetăţenilor români şi membrilor familiilor acestora care au solicitat repatrierea. Suplimentar, din Centrala MAE au fost trimise echipe consulare dotate cu mijloace mobile de acordare a asistenţei consulare„, potrivit aceluiaşi document.

Autorităţile române adresează mulţumiri autorităţilor israeliene, palestiniene şi iordaniene, precum şi Oficiului Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare de la Ierusalim pentru întreg sprijinul acordat pe durata operaţiunilor de repatriere.

Ministerul Afacerilor Externe informează că linia telefonică gratuită TelVerde, creată pe 10 iulie în sprijinul familiilor din România ale cetăţenilor români aflaţi în Fâşia Gaza, a fost închisă. Eventualele solicitări de asistenţă consulară referitoare la situaţia din Fâşia Gaza pot fi adresate Direcţiei Relaţii Consulare.

CITEŞTE ŞI: Tiruri de rachete asupra oraşului Tel Aviv. Raiduri MORTALE în Fâşia Gaza