9 români protestează pe o navă în Valencia. Reclamă drepturi salariale de mii de euro

Nouă marinari români refuză să plece de la bordul unei nave aflate în portul Valencia, ei reclamând că au de primit 58.000 de euro din partea companiei proprietare, sumă aferentă unor contracte de muncă temporare din vara acestui an, scrie cotidianul levante-emv.com

RomaniaTV.net
07 dec. 2011, 20:14
9 români protestează pe o navă în Valencia. Reclamă drepturi salariale de mii de euro

Nouă marinari români refuză să părăsească nava Naftocement XVI, sub pavilion maltez, aflată în portul Valencia, ei alegând această formă de protest deoarece spun că au de primit 58.000 de euro reprezentând salarii de la compania angajatoare.

Românii au venit la bordul navei în iulie pentru lucrări de mentenanţă pe o durată de trei luni, dar abia după încheierea contractului, în timp ce se aflau în portul Valencia, au aflat că nava, care este destinată transportului de ciment, era sub sechestrul Gărzii civile spaniole încă din luna aprilie din cauză că societatea care deţine nava – Naftotrade – nu şi-a plătit datoriile.

Cotidianul El Mercantil de Valencia scrie că, în luna august, un grup format din 12 marinari filipinezi care ajunseseră pe navă înaintea românilor a fost repatriat fără a-şi primi banii.

„Dar noi nu ştiam nimic. Nu veniserăm încă”, a explicat Jennica Brassai, unul dintre românii aflaţi la bord, scrie sursa citată.

Reporterii cotidianului spaniol îi descriu pe români drept „amabili, dar sătui de situaţia în care se află”. Marinarii le-au spus reporterilor că au făcut sesizări la organismele cu atribuţii în domeniul muncii şi la Consulatul României în Castellon.

Unul dintre românii din acest grup, Marius Bera, a declarat că firma le datorează în total aproximativ 58.000 de euro. Contractul lor a expirat la 19 septembrie, iar de atunci aşteaptă un răspuns din partea companiei. Românii spun că vor ca banii să le fie aduşi la bordul navei şi apoi să fie repatriaţi.