9 mituri despre vaping, demontate de Serviciul britanic de Sănătate  

România este a 4-a cea mai restrictivă țară din UE în privința legislației în domeniul tutunului. Cu toate acestea în Parlamentul României apar constant inițiative legislative menite să introducă restricții suplimentare în domeniu. În schimb, în alte țări, precum Marea Britanie, produsele alternative la fumat sunt considerate de experți ca fiind mai puțin nocive.
Alina Costache
15 ian. 2024, 14:27
9 mituri despre vaping, demontate de Serviciul britanic de Sănătate  

Serviciul Național de Sănătate al Marii Britanii (NHS England) a publicat recent pe site-ul oficial cele mai comune mituri despre vaping, demontate prin argumente bazate pe dovezi și date științifice. Deși vapatul nu este complet inofensiv, subliniază NHS, acesta este recomandat doar fumătorilor adulți, pentru a sprijini înlocuirea pe termen lung a fumatului.

Iată care sunt dovezile care demontează cele mai comune mituri despre vapat, potrivit NHS:

Deși există păreri conform cărora vapatul este la fel de dăunător ca fumatul, realitatea arată altceva: deși consumul de nicotină prin vaping nu este lipsit de riscuri, acesta este semnificativ mai puțin nociv decât fumatul.

Potrivit NHS, în 2022, experții britanici au analizat dovezile internaționale și au concluzionat că „pe termen scurt și mediu, vapingul comportă o mică parte din riscurile asociate fumatului”.

Citește și: Vapingul, mult mai puțin dăunător decât fumatul – grup de sănătate publică din Marea Britanie

Țigările eliberează mii de substanțe chimice diferite prin arderea tutunului. Majoritatea substanțelor chimice dăunătoare din fumul de țigară, inclusiv gudronul și monoxidul de carbon, nu sunt conținute însă în aerosolul de vaporizare. Astfel, persoanele care trec complet de la fumat la vaping au o expunere semnificativ redusă la toxine asociate cu riscuri de cancer, boli pulmonare, boli de inimă și accident vascular cerebral.

De asemenea, nicotina nu este foarte dăunătoare sănătății, așa cum consideră unele păreri. Deși nicotina provoacă dependență, este relativ inofensivă pentru sănătate, potrivit Serviciului britanic de Sănătate.

Multe alte substanțe chimice toxice conținute în fumul de țigară sunt cele care provoacă aproape toate riscurile asociate fumatului. Nicotina în sine nu provoacă cancer, boli pulmonare, boli de inimă sau accident vascular cerebral și a fost folosită în siguranță de mulți ani în medicamente pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat.

Deși unul dintre mituri spune că vapatul nu ajută oamenii să se lase de fumat, dovezile arată că produsele de vapat cu nicotină reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru renunțarea la fumat.

Dovezile, subliniază NHS, arată că produsele de vaping cu nicotină sunt de fapt mai eficiente decât terapiile de substituție a nicotinei, cum ar fi plasturii sau guma de mestecat. Unii oameni consideră că vapatul îi ajută, deoarece acțiunea de a duce produsul de la mână la gură seamănă cu fumatul, oferind satisfacții similare ale experienței.

De asemenea, nicotina consumată prin vapat este mult mai puțin dăunătoare, chiar dacă produsele pentru vaping conțin aceeași substanță care creează dependență ca și țigările. Fumatul oferă nicotină prin arderea tutunului, care creează multe toxine dăunătoare care pot provoca boli grave, în timp ce vapatul furnizează nicotină prin încălzirea unui lichid, care este mult mai puțin nociv, expunând utilizatorii la o cantitate redusă de toxine și la niveluri mai mici de toxicitate decât fumatul.

NHS mai subliniază că este normal să vapezi mai des decât fumai, iar acest lucru nu este mai dăunător, așa cum spun unele păreri. Fiecare inhalare prin vaporizare include o mică parte din riscurile unui consum de țigară, iar vapingul este diferit de fumat prin modul în care furnizează nicotină către creier. Când fumezi, primești o cantitate foarte rapidă de nicotină în perioada în care fumezi țigara. Prin vaping însă, în general durează mai mult până când nicotina ajunge la creier și trebuie să „pufăi” mai des.

 

Un alt mit demontat de NHS este acela că produsele de vaping nu sunt reglementate și nu știm ce conțin. Acestea sunt însă strict reglementate pentru siguranță și calitate, subliniază NHS.

Chiar dacă unii cred că vapingul provoacă așa – numitul efect de „plămân popcorn” (denumirea comună pentru o boală rară numită bronșiolită obliterantă), acesta este doar un mit. Această boală a fost descoperită la un grup de muncitori dintr-o fabrică, expuși la o substanță chimică (diacetil) folosită pentru a aroma floricelele de porumb. Diacetilul este conținut în fumul de țigară, dar este interzis ca ingredient în produsele de vaping și în lichidele cu nicotină reglementate de Regatul Unit.

De asemenea, nu există nicio dovadă până acum că vapatul este dăunător pentru cei din jur, subliniază NHS demontând alt mit. În timp ce fumatul pasiv de țigări dăunează celor din jur, nu există nicio dovadă până în prezent că vapatul este dăunător pentru oamenii din jurul utilizatorului, de aceea eventuale riscuri au un nivel foarte scăzut.

Nu în ultimul rând, un produs de vapat de unică folosință standard oferă o cantitate de nicotină similară cantității conținute în 20 de țigări, și nu în 40 sau 50 de țigări, potrivit altui mit. Astfel, explică NHS, un produs de vapat de unică folosință reglementat de Regatul Unit cu cel mai ridicat nivel legal de nicotină (20 mg/ml) conține 2 ml de lichid și 40 mg de nicotină. Aceasta furnizează, în medie, aproximativ 20 mg de nicotină utilizatorului. În același timp, un pachet de 20 de țigări conține 200 până la 300 mg de nicotină și furnizează, în medie, 20 până la 30 mg de nicotină fumătorului.

 

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Satul din România unde au fost descoperite adevărate minuni ale naturii în subteran. I s-a spus ”El Dorado din Europa” pentru bogăția rară găsită pe lângă sutele de tone de aur
Capital.ro
A murit cea mai iubită actriță: Este o pierdere devastatoare pentru noi toți cei care am cunoscut-o!
Playtech.ro
Când trecem la ora de vară 2025. Data la care dăm ceasurile înainte
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
„Crin Antonescu nu știe unde se află”. Ce spune Cătălin Avramescu, cel mai nou candidat la prezidențiale, despre Ciolacu și Georgescu
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Cum îți strici aspiratorul. Cele mai frecvente greșeli
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
Digi RCS-RDS a făcut anunțul începutului de 2025. Toți abonații din România sunt vizați!
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a picat. Preşedintele trebuie să fie o persoană legitimă
StirileBZI
Când intră banii pe cardurile de energie în 2025: Ministrul Burduja a făcut anunţul aşteptat de cei mai vulnerabili români
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
"Mi s-a prescris antibiotic și am ajuns imobilizată". O femeie a trecut printr-un calvar după un tratament cu un medicament obișnuit, care poate fi prescris oricui
substantial.ro
Donald Tusk dorește un „Breturn”, dar Keir Starmer exclude revenirea în Uniunea Europeană
MediaFlux
Cea mai cunoscută fotografie cu Mihai Eminescu. A fost făcuta la Praga și a devenit „imaginea” poetului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România