90% din clădirile din România sunt ineficiente energetic. Cum poate ajuta un certificat energetic?

Puțini sunt românii care știu că foarte multe dintre clădirile în care locuiesc sau iși desfășoară activitățile sunt ineficiente energetic. Nu mai puțin de 90% dintre cladirile din România sunt ineficiente, procent cu 15% mai mare decât cel înregistrat la nivelul Uniunii Europene. Acest lucru generează o mulțime de probleme: cheltuieli foarte mari pentru încalzire și pentru răcire, disconfort termic şi poluare.

RomaniaTV.net
23 ian. 2019, 13:08
90% din clădirile din România sunt ineficiente energetic. Cum poate ajuta un certificat energetic?

Sectorul de clădiri este cel mai mare consumator de energie de pe continent, motiv pentru care poluarea generată de acestea trebuie să fie foarte îngrijoratoare. Din fericire, înca de la inceputul mileniului 3 s-a dat o directivă europeană care a generat obligații ferme pentru proprietarii de clădiri. Una dintre aceste obligații este obținerea unui certificat energetic și a ajuns sa fie prezentă și în România începând cu 2013.

Poate ajuta un certificat energetic la eficientizarea consumului de energie?

Simpla redactare a unui certificat energetic nu poate. Pâna la urmă, este vorba despre un simplu document care evidențiază performanțele energetice pe care le are clădirea. Totuși, acest document poate să dea startul unui proces de îmbunatățire a clădirii. Știind care este consumul de energie pe care îl generează clădirea pe care o dețin, proprietarii pot lua atitudine și pot investi în izolare și consolidare.

De asemenea, pe baza statisticilor oferite de certificatul energetic, Guvernul României poate să aloce un buget destul de serios pentru consolidarea cladirilor.

Certificatul energetic este, așadar, un prin pas spre eficientizare. Există mulți alți pași, însă, pe care orice proprietar trebuie să îi ia în considerare:

  • Redactarea unui audit energetic. Este un document mult mai complex care analizează clădirea în detaliu și vine la pachet cu sfaturi utile pentru eficientizare.

  • Consolidarea și izolarea clădirii cu soluții cât mai performante, care să scadă consumul de energie.

  • Achiziția unor electrocasnice cât mai eficiente. Din fericire, electrocasnicele din prezent au o eficiență energetică extrem de bună, care duce la economii substanțiale de energie și la eliminarea poluării.

 

Cum se obține un certificat energetic?

Obținerea certificatului energetic nu este o misiune foarte grea pentru client. Acesta este redactat de un auditor energetic, specialist atestat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. În România există peste 1800 de auditori energetici atestați.

Acești specialiști atestați sunt incadrați în gradul profesional I (cel mai înalt gtad) și II.

Procesul de certificare energetică a unui imobil este simplu pentru client:

  • Se contactează auditorul energetic atestat;

  • Se oferă toate datele și copiile după actele pe care acesta le cere. În plus, auditorul energetic va face o scurtă inspecție la imobil;

  • Se așteaptă rezultatul și se plătește suma stabilită.

Pe certificatul de performanță energetică emis, clădirea este notată cu o clasă de eficiență energetică de la A la G și cu o notă de la 1 la 100.

Deși în prezent în România peste 90% dintre clădiri sunt ineficiente energetic, Uniunea Europeana dorește ca până în anul 2030 acest proces să scada foarte mult. Tocmai de aceea, orice proprietar de clădire trebuie să aleagă să achizitioneze un certificat energetic. Documentul nu necesită o investiție foarte mare și este valabil pe 10 ani, așadar, merită fiecare banuț.