Poarta Sărutului a lui Brâncuşi S-A ÎNGĂLBENIT după o reabilitare pur românească VIDEO

Poarta Sărutului s-a îngălbenit. Proiectantul care s-a ocupat de reabilitarea operei lui Brâncuşi acuză faptul că monumentul a fost spălat cu jet de apă sub presiune. La şedinţa de recepţie a lucrărilor a fost un adevărat scandal.

25 oct. 2013, 06:16
Poarta Sărutului a lui Brâncuşi S-A ÎNGĂLBENIT după o reabilitare pur românească VIDEO

Proiectantul general susţine că nu a fost chemat să vadă cum se lucrează şi s-a trezit că Poarta Sărutului a fost distrusă după ce a fost spălată cu jet de apă sub presiune, informează România TV.

„Spălarea Porţii, o aberaţie, ceva inadmisibil. Tot fierul din poartă a ieşit la suprafaţă. Din cauza asta Poarta acum este galbenă. Cantitatea imensă de apă a dizolvat sărurile, fierul a ieşit şi sunt fâşii de galben. Poarta a devenit galbenă. Cine lucrează fără aviz…. e caz penal”, a spus Dorin Dănilă, proiectant.

În replică, conducerea Institutului de Naţional al Patrimoniului spune că proiectantul este unul dintre vinovaţi şi este decisă să depună plângere împotriva lui pentru calomnie.

La rândul lor, locuitorii din Târgu-Jiu observă că ceva este în neregulă cu capodopera lui Constantin Brâncuşi.

„N-a fost restaurată cum trebuie. Apărea mai lucioasă, acum uitaţi găurile prin ea”, a spus un localnic.

„Parcă are o culoare mai închisă faţă de cum era, parcă era mai deschisă la culoare. Nu ştiu cu ce au trat-o”, este de părere un alt localnic.

Lucrările de restaurare au costat 370.000 de lei. Autorităţile încearcă de câţiva ani să introduca operele lui Brancuşi în Patrimoniul UNESCO, iar reabilitarea Portii Sărutului era un atu.