Victor Ponta a dezvelit la Istanbul o plachetă dedicată domnitorului Constantin Brâncoveanu VIDEO

Premierul Victor Ponta a dezvelit marţi, la Muzeul Yedikule, o plachetă comemorativă dedicată domnitorului Constantin Brâncoveanu şi celor patru fii ai săi, în cadrul unei ceremonii oficiate alături de viceguvernatorul Istanbulului, informează Agerpres.

29 oct. 2013, 13:53
Victor Ponta a dezvelit la Istanbul o plachetă dedicată domnitorului Constantin Brâncoveanu VIDEO

‘Pentru istoria noastră comună este un moment cu adevărat extraordinar şi vreau să mulţumesc, de asemenea, pentru sprijinul personal pe care primul-ministru Erdogan l-a oferit acestui proiect care se referă la istoria noastră comună. Cele două popoare au o istorie comună de aproape 700 de ani, o istorie în care au fost şi multe lucruri bune şi multe războaie şi multe confruntări. Cu atât mai mult sunt bucuros astăzi să văd că ne uneşte o istorie comună, o cultură, interese economice şi o relaţie între cele două ţări extraordinară. Pentru poporul român, domnitorul Constantin Brâncoveanu reprezintă mai mult decât o parte tragică a istoriei. Astăzi facem un gest istoric de reconciliere cu istoria şi de asumare a istoriei noastre comune’, a declarat premierul român.

Victor Ponta a subliniat că, pentru români, domnitorul Brâncoveanu reprezintă, în primul rând, un domnitor care aproape de un sfert de secol a încercat să-şi modernizeze ţara şi să supravieţuiască într-un context politic extrem de complicat.

Premierul român a depus la baza piedestalului care susţine placheta comemorativă dedicată lui Constantin Brâncoveanu un buchet de trandafiri albi legaţi cu o panglică tricoloră.

Pe placheta dedicată memoriei lui Brâncoveanu este inscripiţionat în română, turcă şi engleză următorul text, agreat între cele două ministere ale Afacerilor Externe: ‘În memoria Domnitorului Constantin Brâncoveanu şi a celor patru feciori ai săi, care au fost întemniţaţi în închisoarea Yedikule la începutul secolului al 18-lea departe de scumpa lor patrie şi întru statornica amintire a istoriei comune a popoarelor român şi turc’.

Din partea turcă, la eveniment a participat viceguvernatorul Istanbulului, Kazim Tekin. Acesta a transmis cele mai cordiale salutări premierului român şi a punctat faptul că evenimentul dedicat domnitorului român coincide cu un moment extrem de important pentru Turcia, acela al lansării a ceea ce reprezintă pentru Guvernul de la Ankara ‘proiectului secolului, tunelul ‘Marmaray’.

Premierul Victor Ponta a fost însoţit de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi de ambasadorul României la Ankara, Radu Onofrei.

 

VEZI SI:

Constantin (PC): S-a făcut referire la numirea lui Ponta, nimeni nu l-a luat în serios pe Băsescu