Băsescu de Ziua Culturii Naţionale: Trebuie să investim în educaţie pentru o cultură de performanţă

Odată cu celebrarea pentru prima oară a Zilei Culturii Naţionale, preşedintele României, Traian Băsescu, apreciază că este nevoie de investiţii masive în educaţie pentru a avea în continuare o cultură "performantă", care să dea lumii elite în toate domeniile.

RomaniaTV.net
15 ian. 2012, 12:00
Băsescu de Ziua Culturii Naţionale: Trebuie să investim în educaţie pentru o cultură de performanţă

România are un potenţial cultural extraordinar; este o ţară care a dat şi continuă să dea lumii elite în toate domeniile, fapt pentru care trebuie să investim în educaţie, pentru o cultură de performanţă. Cu toate că traversăm o perioadă dificilă economic, cultura trebuie să rămână o cale privilegiată de comunicare, o punte între cei care împărtăşesc dialogul, care respectă pluralismul, diversitatea tradiţiilor şi mai ales, care încurajează fidelitatea cetăţenilor faţă de naţiunea lor, pentru binele comun„, se arată în mesajul prezidenţial prilejuit de Ziua Culturii Naţionale.

Amintind că această zi celebrează şi aniversarea poetului Mihai Eminescu, preşedintele a susţinut că acesta reprezintă încă un model formator. „Mihai Eminescu a fost, prin clarviziunea şi patriotismul său vibrant, un spectator angajat al epocii sale şi prin aceasta el reprezintă un model pentru generaţia de astăzi, pentru tinerii în care a crezut şi cărora le-a insuflat idealurile înalte ale creaţiei sale: erudiţia, autenticitatea, dorinţa de a dezvolta cultura naţională printr-un dialog fecund cu marile culturi europene”, spune preşedintele.

Ziua Culturii Naţionale a fost instituită prin lege, la sfârşitul anului trecut. Ziua de 15 ianuarie a fost aleasă ca fiind ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu.