NELSON MANDELA A MURIT. Povestea primului preşedinte de culoare al Africii de Sud

Nelson Mandela a murit. Primul preşedinte sud-afican de culoare a câştigat respectul întregii lumi pentru lupta sa împotriva regimului de apartheid din Africa de Sud. Mandela a petrecut 27 de ani în închisoare, iar ulterior a devenit primul preşedinte de culoare sud-african. A jucat un rol esenţial în eforturile pentru pace, care i-a adus şi Premiul Nobel în 1993.
Romania TV
05 dec. 2013, 21:59
NELSON MANDELA A MURIT. Povestea primului preşedinte de culoare al Africii de Sud

Nelson Mandela s-a născut în 1918, într-un mic sat Africa de sud. Rolihlahla Dalibhunga a fost numele dat de părinţi, însă cel de Nelson l-a primit la şcoală, de la o profesoară.

Nelson şi-a pierdut tatăl la 9 ani. Aşa a ajuns în grija unui lider tribal local. Acesta l-a trimis la cele mai bune şcoli la care copiii de culoare aveau acces la acea vreme.

Citeşte şi: Nelson Mandela a murit

A devenit avocat şi şi-a deschis un birou la Johannesburg cu partenerul său, Oliver Tambo. Împreună, cei doi au făcut campanie împotriva apartheidului, sistemul condus de un partid format exclusiv din albi şi care oprima majoritatea de culoare.

În 1956, a fost acuzat de înaltă trădare, alături de alţi 155 de activişti, dar acuzaţiile împotriva lui au fost retrase după un proces care a durat mai uţţi ani.
Rezistenţa împotriva apartheidului a luat amploare, mai ales din cauza unor legi noi care le dictau sud africanilor de culoare inclusiv unde pot locui sau munci.

Tensiunile cu regimul de la putere au culminat în 1960, când poliţia a ucis 69 de oameni. Masacrul a marcat sfârşitul rezistenţei paşnice, iar Mandela – devenit deja vicepreşedinte al Congresului naţional african, a lansat o campanie de sabotaj economic. A fost însă arestat şi acuzat de sabotaj şi tentativă de răsturnare a guvernului.

În 1964, a fost condamnat la închisoare pe viaţă. La proces, şi-a exprimat ideile despre libertate, democraţie şi egalitate.

„Am luptat împotriva dominaţiei albe şi am luptat împotriva dominaţiei de culoare. Am preţuit idealul unei societăţi democrate şi libere, în care toţi oamenii să trăiască împreună în armonie şi cu şanse egale. Este un ideal pentru care sper să trăiesc şi să îl împlinesc. Dar, dacă va fi nevoie, este un ideal pentru care sunt pregătit să mor”, spunea Mandela.

În timp ce era închis, tinerii de culoare au luptat împotriva minorităţii albe aflate la putere. Au fost ucişi sute, iar alte mii – răniţi, iar revolta a fost înăbuşită.

În 1980, Oliver Tambo, aflat în exil, a lansat o campanie internaţională pentru eliberarea prietenului său. Presiunea a dat roade, iar în 1990, preşedintele de Klerk l-a eliberat din închisoare.

Aşa au început negocierile pentru o nouă conducere, multi-rasială.

În decembrie 1993, Nelson Mandela şi de Klerk au primit premiul Nobel pentru pace.

5 luni mai târziu, pentru prima oară în istoria Africii de sud, toţi cetăţenii au votat în alegeri libere, iar Mandela a fost ales preşedinte, cu o majoritate covârşitoare.

Când a împlinit 80 de ani, Mandela s-a însurat pentru a treia oară. Cu Graca Machel, văduva fostului preşedinte mozambican.

După ce a renunţat la funcţia de preşedinte, în 1999, Nelson Mandela a devenit cel mai cunoscut ambasador al ţării sale. A susţinut campania de luptă împotriva HIV-SIDA şi a luptat pentru dreptul sud-africanilor de a găzdui Campionatul mondial de fotbal din 2010.

În 2004, la 85 de ani, Nelson Mandela s-a retras din viaţa publică pentru a petrece mai mult timp alături de familie şi prieteni, dar şi pentru a „medita în linişte”. Nu mă sunaţi, vă sun eu! – i-a descurajat el pe cei care se gândeau să îl invite la diverse angajamente publice.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 19.00 au votat peste 8,4 milioane de români. Update
Capital.ro
Decizie pentru pensionarii care așteaptă mărirea pensiei. Zero lei în luna mai. Când vor primi banii
Playtech.ro
Ce riști în 2025 dacă nu plătești taxa de pod: amenzi, controale și consecințe pentru șoferi
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Diana Șoșoacă a făcut șpagatul pe plajă. Imagini incendiare cu președinta SOS România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Ordin direct de la UE. Se va aplica vehiculelor mai vechi de 10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce