NELSON MANDELA: „Mi-am trăit viaţa”

NELSON MANDELA A MURIT. Fostul președinte sud-african se afla în stare critică de la sfârșitul lunii iunie, potrivit președinției sud-africane, care, în ultimul său buletin de la 18 noiembrie, nota că Nelson Mandela reacționează în continuare la tratamente. 
Alina Costache
05 dec. 2013, 22:03
NELSON MANDELA:

NELSON MANDELAprimul preşedinte de culoare al Africii de Sud, a murit joi seara, la vârsta de 95 de ani. 

Nelson Mandela a murit la domiciliul său din Johannesburg, a anunţat joi seara preşedintele sud-african Jacob Zuma, pentru postul de televiziune publică.

 

Mandela „s-a stins”, a declarat Zuma. „Scumpul nostru Madiba va avea funeralii de stat”, a adăugat el, anunţând că drapelul va fi coborât în bernă începând de vineri şi până la înmormântare.

„Mă apropii de sfârşit dar rămân optimist. Am un moral foarte bun deoarece mi-am trăit viaţa”, declara  Nelson Mandela într-o înregistrare video realizată în timpul unei vizite la un adolescent ce avea o tumoră la creier. „Dacă nu eşti optimist şi moralul tău nu este ridicat, medicina nu va fi foarte eficientă”, a adăugat el, conform CBS.  

NELSON MANDELA, erou al luptei antiapartheid, care a petrecut 27 de ani în închisorile regimului rasist, avea atunci 80 de ani şi era preşedintele Africii de Sud din 1994.

FILM DESPRE VIAŢA LUI MANDELA, în această lună

Versiunea cinematografică a autobiografiei fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, „Long Walk to Freedom”, va avea premiera mondială, în septembrie, la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto. 

Actorul britanic Idris Elba va interpreta în acest film rolul fostului lider sud-african Nelson Mandela, informează bbc.co.uk.

De asemenea, la festival va fi prezentat şi „The Fifth Estate”, filmul despre Julian Assange, actorul Benedict Cumberbatch interpretându-l pe fondatorul WikiLeaks.

Totodată, „12 Years a Slave”, noul film al regizorului Steve McQueen, şi „The Invisible Women” vor fi proiectate pentru prima dată la Festivalul din Toronto.

Festivalul se va încheia cu pelicula „Life of crime”, o adaptare după romanul lui Elmore Leonard, cu personajele văzute anterior în filmul lui Quentin Tarantino „Jackie Brown”.

Cea de-a 38-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto (TIFF) va avea loc în perioada 5-15 septembrie.

Filmul inspirat din cartea autobiografică „Long Walk to Freedom” scrisă de Nelson Mandela, aduce pe marele ecran evenimentele care au marcat viaţa liderului sud-african şi prezintă copilăria, cariera, activismul, anii de închisoare şi eliberarea sa, urmată de alegerea în funcţia de preşedinte al ţării, Mandela devenind primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.

NELSON MANDELA a început să îşi scrie memoriile în 1974, în închisoarea Robben Island, şi a terminat să le scrie după eliberarea sa, în 1990, după 27 de ani de detenţie. Destinul lui a fost strâns legat de cel unei naţiuni întregi şi al luptei unui popor.

Cartea „Long Walk to Freedom” a fost publicată în 1994 şi a fost tradusă în multe limbi de circulaţie internaţională. Anant Singh a obţinut drepturile de ecranizare a acestei biogafii încă din 1996.

Filmul, în care vor juca mai mulţi actori sud-africani, a fost turnat în câteva zone din Eastern Cape, provincia în care s-a născut Nelson Mandela, dar şi în Johannesburg şi Cape Town.

NELSON MANDELA a fost rând pe rând un militant antiapartheid înverşunat, deţinutul politic cel mai celebru din lume şi primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, unde se bucură de un imens cult al personalităţii pe care nu l-a dorit cu adevărat.

Lider al luptei persoanelor de culoare împotriva regimului rasist care se străduia să instituţionalizeze segregaţia în Africa de Sud, Mandela, în vârstă de 94 de ani, a petrecut 27 de ani în detenţie, în perioada 1964-1990.

Din spatele gratiilor, NELSON MANDELA  a devenit simbolul oprimării poporului său, în timp ce lumea întreagă manifesta şi organiza concerte pentru a fi eliberat.

Însă, chiar înainte să fie eliberat, NELSON MANDELA a învăţat să-şi înţeleagă adversarii – cunoscându-le limba, afrikaans, şi poezia – să-i ierte şi să lucreze cu ei. Aceasta îi va aduce Premiul Nobel pentru Pace în 1993, împărţit cu ultimul preşedinte al regimului de apartheid, Frederik De Klerk.

Arhiepiscopul Desmond Tutu, o altă figură a luptei antiapartheid distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace, l-a calificat drept „icoana mondială a reconcilierii” care a reuşit să facă din ţara sa o democraţie multirasială şi relativ stabilă.

Sub culorile Congresului Naţional African (NAC), NELSON MANDELA a fost primul preşedinte al noii „naţiuni curcubeu”, în perioada 1994-1999.

Nelson Rolihlahla Mandela s-a născut la 18 iulie 1918 în satul Mvezo, în Transkei (sud-est), în clanul regal Thembu al etniei xhosa.

Ulterior, el s-a mutat în satul vecin Qunu, unde a petrecut, conform spuselor sale, „anii cei mai fericiţi” – o copilărie liberă la ţară probabil idealizată -, după care a primit o bună educaţie.

În timp ce învăţătorul său l-a numit Nelson, tatăl său îl striga Rolihlahla („cel care creează probleme”, în xhosa). Mandela s-a manifestat foarte devreme ca un spirit rebel.

NELSON MANDELA, „Deţinutul 46664”

În timpul studenţiei, el a fost exmatriculat de la Universitatea Fort Hare (sud) din cauza un conflict cu privire la alegerea reprezentanţilor studenţilor. Înainte de exmatriculare, a fugit din familie, la vârsta de 22 de ani, pentru a scăpa de o căsătorie aranjată.

Sosit la Johannesburg, tânărul impetuos ia atitudine împotriva segregaţiei faţă de persoanele de culoare. El se întâlneşte cu Walter Sisulu, care îi devine mentor şi un prieten apropiat, şi intră prin intermdiul său în ANC.

Mare iubitor de femei şi boxer în timpul liber, el îndeplineşte, pe atunci, munci diverse şi studiază pentru a deveni avocat.

Împreună cu Oliver Tambo şi alţi lupi tineri, Mandela fondează Liga de Tineret a ANC şi preia rapid conducerea unui partid considerat prea slab în faţa unui regim care a instituţionalizat apartheidul în 1948.

După interzicerea ANC în 1960, NELSON MANDELA, arestat în numeroase rânduri, trece în clandestinitate, prezidând crearea unei aripe armate a ANC.

Arestat din nou în 1962, NELSON MANDELA a fost condamnat la închisoare pe viaţă doi ani mai târziu.

În timpul procesului, Mandela pronunţă o pledoarie sub forma unei profesiuni de credinţă. „Eu am luptat împotriva dominaţiei albilor şi am luptat împotriva dominaţiei negrilor. Idealul meu cel mai scump a fost cel al unei societăţi libere şi democratice în care toţi să trăiască în armonie cu şanse egale. Sper să trăiesc suficient de mult pentru a-l atinge. Însă, dacă este necesar, este un ideal pentru care sunt pregătit să mor”, a spus el.

El a petrecut 18 din cei 27 de ani de închisoare pe Robben Island, o insulă mică din largul oraşului Cape Town.

Regimul sever de detenţie la care a fost supus s-a relaxat în ultimii ani, atunci când a stabilit contacte secrete cu regimul de apartheid din ce în ce mai asediat.

În cele din urmă, „deţinutul 46664” a fost eliberat la 11 februarie 1990. Fotografia de la ieşirea din închisoare, alături de soţia sa Winnie, muza rezistenţei faţă de regim, face înconjurul lumii.

Africa de Sud se apropie de un război civil, dar adversarii de ieri reuşesc să se înţeleagă şi organizează alegeri democratice la 27 aprilie 1994. Ele sunt câştigate detaşat de ANC.

Adulat de către persoanele de culoare, câştigând puţin câte puţin afecţiunea albilor uimiţi de lipsa dorinţei de răzbunare, preşedintele a devenit pentru o naţiune întreagă „Madiba”, numele său de clan şi apelativ afectuos.

NELSON MANDELA a avut trei căsnicii

În 1998, în ziua împlinirii vârstei de 80 de ani, el s-a căsătorit pentru a treia oară cu Graça Machel, văduva fostului preşedinte mozambican Samora Machel.

NELSON MANDELA s-a retras din activitatea politică în 1999, urmând să-şi împartă timpul între Johannesburg şi Qunu. De câteva ori a fost internat la spital pentru a fi tratat, mai ales de o infecţie pulmonară, cauzată probabil de tuberculoza contractată în închisoare.

Mandela, care nu a mai apărut în public din 2010, a devenit un fel de erou mitic, de neatins, invocat atât de putere, cât şi de opoziţie, zâmbindu-le în fiecare zi tuturor compatrioţilor … de pe bancnote.

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Marian Golea prezintă zodiacul chinezesc iulie 2025. Ce zodii au karma grea în plină vară
Capital.ro
Permisul auto va fi înlocuit. UE a dat ordin României. Șoferii vor circula cu un nou tip de document
Playtech.ro
Vară deşertică în România. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni îngrijorează meteorologii
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Dezvăluiri din dosarul generalilor Coldea și Dumbravǎ: acuzații de filaj la avocați, afaceriști si magistrați. Cine e Sorin Georgescu
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cum să îți răcorești locuința în zilele toride, fără aer condiționat. Trucul ingenios fără niciun cost
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi de fericire. A fost răzbunată. A primit după gratii vestea bombă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Se recalculează pensiile pentru 5 milioane de pensionari! Anunțul CNPP
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane