Sărbătoarea BURDUHOŞILOR: Ziua în care se alungă spiritele rele. FOTO şi VIDEO

BURDUHOŞII: Şirul obiceiurilor şi tradiţiilor de iarnă se încehie pe 8 ianuarie cu Ziua Nebunilor, în care cele două cete de feciori, cea de urşi şi cea de burduhoşi, colindă peste tot, mânjind cu funingine pe toţi cei care le iasă în cale, pentru a arunca spiritele rele.
Romania TV
08 ian. 2014, 07:45
Sărbătoarea BURDUHOŞILOR: Ziua în care se alungă spiritele rele. FOTO şi VIDEO

8 IANUARIE, SĂRBĂTOAREA BURDUHOŞILOR. Pocnetele din bice ale burduhoşilor, zgomotul talăngilor legate de urşi şi cănirea oamenilor cu funingine amestecată cu untură – fac parte din reţeta pentru un an mai bun. Cel puţin, la Cârţa, acolo unde pe 8 ianuarie, feciorii se maschează în urşi şi burduhoşi, în cadrul unui obicei precreştin menit să alunge spiritele rele. 

Burduhoşi sunt adolescenţi de 14-16 ani, care îmbracă nişte costume din zdrenţe colorate, iar urşi sunt tineri de 20 de ani înveliţi în vreo 60 de metri de funie făcută din fân răsucit..

Ziua Burduhoşilor, numită şi Ziua Nebunilor, ziua in care spiritele rele sunt tinute la distanta, ziua in care „machiajul ” cu funingine si untura devine obisnuinta pentru femei si barbati, pentru batrani si copii. Vineri, lucrurile nu au fost altfel, asa ca de Ziua Nebunilor, ursi si burduhosi au iesit la canit, iar lumea i-a primit in curti pana la inserat pentru a fi siguri ca vor avea un an mai bun. 

Unică în judeţul Sibiu, Ziua Nebunilor de la Cârţa păstrează o tradiţie veche de zeci de ani, prin care tinerii îşi pun măşti şi ung cu o cremă neagră, făcută din funingine şi untură de porc, atât pe localnici, dar şi pe străinii întâlniţi pe uliţe. Cei care sunt unşi de Ziua Nebunilor cred că le vor merge bine tot anul, tocmai de aceea iau parte la „nebunia ” creată de tineri. Urşii îmbrăcaţi în funii făcute din paie şi burduhoşii deghizaţi cu ajutorul unor zdrenţe, aleargă toată ziua prin Cârţa, pocnind din bici. Urşii reprezintă forţele binelui, în timp ce burduhoşii reprezintă spiritele rele. Fie că trec prin ritualul murdăririi cu funingine şi untură la Cârţa sau sunt udaţi în râu, cum se întâmplă la „Udatul Ionilor ” de la Tălmăcel sau la „Colindatul Ionilor ” de la Copşa Mică sau Chirpăr, sibienii din aceste localităţi îşi încheie sărbătorile de iarnă între 7 şi 8 ianuarie, cu bucate ca la Crăciun, udate cu vin şi ţuică.

CALENDAR ORTODOX 2014: Când nu se fac nunţi, când pică marile sărbători religioase

Spynews
Bogdan, tânărul care a murit după ce a intrat cu maşina într-o cisternă încărcată cu benzină era poliţist. În trecut, ar mai fi încercat să își pună capăt zilelor
Bzi.ro
Cristi Borcea vrea al zecelea copil? „Trebuie să ne ocupăm!”
Fanatik.ro
Locul din România unde poți cumpăra o casă cu aproape 1.000 de lei. Puțini români știu de el, deși prețurile de aici sunt foarte mici
Capital.ro
Reguli la buletin. Obligatoriu pentru românii care nu locuiesc la adresa declarată
Playtech.ro
Te SPERII! Cum arăta Valentina Pelinel la 20 de ani. ȘOC TOTAL pentru Cristi Borcea
DailyBusiness
Românii care primesc pensii mai mari cu 50% înainte de recalculare. Decizia care îi avantajează
Adevarul
Premieră pe piața medicală din România. Tehnologie unică în lume de înlocuire totală a danturii în doar cinci zile
Spynews
Poliţist din Cluj-Napoca, reţinut după ce ar fi primit 12.000 de euro mită. A fost pus să distrugă un proces verbal
Spynews
Anunț ANM de ultim moment! Cod portocaliu de furtuni severe în multe zone din țară! Care sunt județele vizate 
Evz.ro
Miliardarii Planetei, și mai bogați. Au un secret bine păzit
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Mititelu, scandal monstru cu Becali! A luat decizia să nu mai vorbească niciodată: de la ce s-au certat milionarii
wowbiz.ro
Bogdan a murit carbonizat după ce mașina pe care o conducea s-a izbit puternic de o cisternă plină cu benzină! Familia îl căuta neîncetat, fără să știe ce se întâmplase, de fapt, cu el: „Să fii bine acolo sus”
Cancan.ro
Ce a făcut Daniela Crudu după ce a devenit mămică pentru a doua oară. A intrat în revizie, iar noi am prins-o în flagrant”
Playsport.ro
Era una dintre cele mai frumoase prezentatoare TV din România, dar a renunțat la TOT! INCREDIBIL: cu cine se iubește astăzi!
kanald.ro
Oana Lis a adus un alt bărbat în casa în care locuiește alături de Viorel Lis. Cine este și care este motivul pentru care a venit
Capital.ro
Se plătesc 284 DE LEI în plus. Banii vor intra direct PE CARD în fiecare lună
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
stirilekanald.ro
Tinerii stropiți cu acid, urmăriți! Băiatul a povestit totul: Am găsit...
substantial.ro
Rusia Plănuiește Să Trimită Nave Militare în Caraibe pentru Exerciții Navale În Această Vară
MediaFlux
AJUTOARE de stat pentru PENSIONARI: ALIMENTE și HAINE. Guvernul a aprobat
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'