Boc, refugiat de Ziua Unirii între parlamentarii puterii

Parlamentul a avut marţi o şedinţă solemnă cu ocazia împlinirii a 153 de ani de la Unirea Principatelor Române, în prezenţa premierului Emil Boc. Parlamentarii Opoziţiei nu au participat. 

RomaniaTV.net
24 ian. 2012, 09:45
Boc, refugiat de Ziua Unirii între parlamentarii puterii

Şedinţa solemnă a Parlamentului, convocată cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române, s-a desfăşurat doar cu participarea parlamentarilor Puterii, cei ai Opoziţiei preferând să boicoteze reuniunea.

Deşi Guvernul anunţase că Emil Boc nu mai vine la Parlament, premierul a decis în final să sărbătorească Ziua Unirii în Legislativ, alături de reprezentanţii puterii.

De la tribuna Parlamentului, el a ţinut un discurs  în care a vorbit de criza economică şi de nevoia de unitate.

„Acum avem o altă confruntare majoră, criza economică, iar răspunsul trebuie să fie tot unitatea. Uniţi putem răzbi mai uşor, dezbinaţi pierdem în parte fiecare, pierde ţara şi interesul naţional. Cred că încă nu este prea târziu şi putem face acest lucru, cred că acest popor şi această clasă politică au resursele să pună în faţă unirea şi nu dezbinarea”, a spus Boc.

Faptul că parlamentarii Opoziţiei au lipsit de la şedinţă a fost taxat de reprezentanţii Puterii.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că şedinţa a fost cerută de opoziţie şi se aştepta ca reprezentanţii acesteia să fie prezenţi în sală.

„Această şedinţă solemnă, această sesiune extraordinară a fost cerută de opoziţie, am respectat acest lucru, am votat în unanimitate şi mă aştept ca toţi parlamentarii care au convocat această şedinţă solemnă, care până la urmă este zi specială pentru România, să fie prezenţi în sală. Este o zi solemnă şi trebuie să fim prezenţi aici”, a spus Anastase.

Întrebată dacă va sărbători ziua de 24 Ianuarie şi în alt loc decât la Parlament, Anastase a spus: „Este o şedinţă solemnă şi sărbătorim aşa”.

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat şi el că nu a jucat prea des Hora Unirii, apreciind că, „până la urmă, fiecare sărbătoreşte în suflet o astfel de zi”.

Alături de Boc, la şedinţă au fost prezenţi mai mulţi miniştri, printre care Valeriu Tabără, Traian Igaş, Sulfina Barbu, Laszlo Borbely.

Şedinţa solemnă consacrată Zilei Unirii a avut loc în cea de a doua zi a sesiunii extraordinare a Parlamentului. Prima zi a sesiunii extraordinare, luni, a fost dedicată dezbaterii situaţiei politice, economice şi sociale din ţară.

Parlamentarii USL au anunţat luni că nu vor participa, marţi, la şedinţa solemnă a Parlamentului consacrată Unirii Principatelor Unite şi că vor merge în mijlocul oamenilor să sărbătorească.

Viceliderul deputaţilor, PNL Eugen Nicolăescu, a declarat că şedinţa solemnă pentru sărbătorirea Unirii „este un precedent care n-ar fi trebuit să aibă loc”.

El a susţinut că întotdeauna Ziua Unirii Principatelor s-a sărbătorit „alături de oameni” şi a apreciat că unii parlamentari doresc „să se ascundă în Parlament, şi nu să sărbătorească alături de oameni”.

În ceea ce priveşte prezenţa lui Boc la şedinţa solemnă, Guvernul a avut un şir de „bâlbăieli”. Luni, a fost anunţată venirea premierului la Parlament, în cursul zilei de astăzi Guvernul a infirmat prezenţa, pentru ca în cele din urmă, să transmită că premierul va fi, totuşi, prezent.

Şedinţa este condusă de Vasile Blaga, preşedintele Senatului.