Odiseea taxei auto – cel mai controversat bir din istoria recentă a României

Taxa specială de primă înmatriculare, taxa de poluare - numele pompoase ale controversatei taxe auto care din 2006 şi până azi a chinuit populaţia şi a enervat cancelariile europene. Un bir care a scos la un momendat lumea în stradă. Probabil, în istoria României, nici o altă taxă n-a suferit atâtea modificări.
Romania TV
24 ian. 2012, 11:46
Odiseea taxei auto - cel mai controversat bir din istoria recentă a României

România se apropia de intrarea în UE în toamna lui 2006 şi toată lumea aştepta piaţa liberă, fără taxe vamale, cu gândul la o maşină bună, eventual germană, la preţ de Dacie.

Planurile românilor au fost însă zădărnicite de apariţia în spaţiul public a unei taxe care se cocea în cabinetele ministrului Finanţelor de la acea vreme, Sebastian Vlădescu, şi care avea să pună barieră tuturor maşinilor second-hand care ar fi putut intra liber în ţară după 1 ianuarie 2007.

Într-un raport de monitorizare din septembrie 2006, Comisia europeană cerea României să renunţe la planurile cu taxa auto, dar guvernul a mers mai departe.

 

2007 – Ura! Maşini fără vamă. Ba nu.

După 1 ianuarie românii s-au trezit cu un bir care taxa maşina funcţie de vechime şi de norma de poluare. Pentru o maşină care pe mobile.de nu costa mai mult de 1.000-2.000 de euro, statul român cerea la înmatriculare mii şi chiar zeci de mii de euro. În proiectul guvernului taxa nu arăta atât de rău, dar a fost majorată, prin amendamente, în Parlament.

Guvernul argumenta că maşinile vechi poluează mai mult şi că poluatorul trebuie să plătească (mai târziu, când au apărut alte interese, guvernanţii aveau să argumenteze invers: că o maşină veche are o durată mică de viaţă şi, aşadar, poluează mai puţin decât una nouă, în timp).

Biroul de taxe al Comisiei s-a uitat la taxa auto până în martie, când a decis să ceară deschiderea unei proceduri de infridgement împotriva României, pe motiv că taxa este discriminatorie şi nu corespune principiului european al liberei circulaţii. Existau voci care îl acuzau pe premierul Călin Popescu Tăriceanu că ar fi pus taxa ca să-şi poată vinde maşinile Citroen, o firmă de-a sa fiind importator exclusiv. Alte voci spuneau că ar fi protejată Dacia.

Vehemenţa adversarilor taxei şi ameninţările venite din partea UE au dus chiar din primul an de funcţionare a taxei la gândirea unor modificări. Primele din odiseea taxei auto.

Pentru început, părintele taxei auto, Vlădescu, a spus că nu taxa e problema, ci denumirea ei. Asa a avansat ideea schimbării numelui din taxă de înmatriculare în taxă de poluare.

„Avem discutii la nivelul Comisiei Europene, se gandeste la o taxa ecologica, poate era bine sa-i spunem asa de la inceput”, a declarat ministrul la începutul anului.

În octombrie, noul ministru de Finanţe, Varujan Vosganian, se hotărâse deja s-o schimbe şi venea cu filosofia că maşina nouă poluează, în timp, mai mult decât cea veche, cea din urmă având mai puţin de mers până la casare. În decembrie, Comisia europeană trece la a doua etapa a procedurii de “infringement”, faza premergatoare actionarii Romaniei la Curtea Europeana de Justitie. Va opri acţiunea în 2009.

 

2008 – Taxa de poluare şi cadoul preşedintelui către Dacia

 

Între octombrie şi aprilie au existat zeci de variante de midificare a taxei. Toate au rămas doar proiecte. Taxa a făcut la începutul anului chiar obiectul unei moţiuni simple din partea PD-L.

În aprilie, guvernul aproba o nouă variantă a taxei la care cuantumul creştea pentru maşinile noi şi scădea pentru cele second-hand.

La 1 iulie 2008 intra astfel în vigoare „taxa de poluare”, care mai primea în algoritm, pe lângă vechime, cilindree şi norma de poluare, emisiile de dioxid de carbon. Pentru că avusese prea multe probleme de imagine din cauza taxei, Vosganian a pasat responsabilitatea ei Ministerului Mediului. Noua taxă auto avea grave probleme cu legalitatea, dovadă că de anul acesta toti cei care au plătit taxa auto dupa 1 iulie 2008 pot cere restituirea diferenţei de bani, recalculată după taxa curentă.

Noua formulă nemulţumea acum producătorul intern şi importatorii de maşini noi.

Chestiunea s-a rezolvat după o vizită a preşedintelui Traian Băsescu la Dacia, în noiembrie, unde a promis că maşinile vor fi scutite de taxa auto. În aceeaşi luna, Guvernul a aprobat exceptarea (până la finalul lui 2009) de la plata taxei a maşinilor noi Euro 4 cu motor de sub 2.000 de centimetri cubi.

Doar o lună mai târziu guvernul decidea triplarea taxei de poluare la achizitionarea vehiculelor second-hand de import, stârnind proteste în toată ţara. Attila Korodi, ministrul Mediului de la acea dată a refuzat sa semneze ordonanta de urgenta.

Noul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, spune că vrea întoarcerea la taxa auto care era în vigoare în vara lui 2008.

Românii găsiseră deja o metodă de ocolire a taxei auto, înmatriculând maşini în Bulgaria. Totul se transformă în afacere în toată regula în Ruse.

 

2009 – Altă taxă şi ameninţarea impozitului pentru tot poporul

 

În februarie, intra în vigoare o nouă variantă a taxei, după cea triplată, care scădea cu circa o treime cuantumul pentru masinile second-hand.

Nici nu se uscase bine cerneala pe noua grilă că ministrul Nemirschi vorbea iar de modificarea taxei. De data aceasta avea să scandalizeze iar populaţia prin propunerea ca taxa luată la înmatriculare să se transforme, din 2010, în impozit anual, pentru toţi proprietarii.

Guvernul avea să renunţe la acest gând „din cauza crizei economice”.

 

2010 – taxă şi pentru Dacia

În ianuarie, la insistenţele Comisiei europene care a acuzat guvernul de protecţionism, se reintroduce taxa pentru maşinile noi cu euro 4 de sub 2.000 de centimetri cubi, adică pentru Dacia.

În septembrie, ministrul Mediului Laszlo Borbely era hotărât să crească taxa auto în 2011 şi să includă şi modelele care sunt echipate cu motorizări Euro 5.

În decembrie, guvernul aproba o nouă creştere a taxei pentru maşinile vechi.

 

2011 – Se face taxa pe placul UE

În aprilie,Curtea de Justitie a UE decide ca taxa auto este discriminatorie, iar Guvernul este obligat să o modifice.

În mai, autoritatile spun ca vor modifica taxa dar vin si cu o noutate neasteptată: şi maşinile înscrise în ţară înainte de 2007 vor plăti taxa, la revânzare.

 

2012 – Suspendarea enormităţii

Taxa auto e redusă la 1 ianuarie, în conformitate cu dispoziţiile Curţii europene de Justiţie, iar statul e obligat să restituie plătitorilor eventualele diferenţe între taxa actuală şi variantele de după 1 iulie 2008. Ieri, guvernul a hotărât suspendarea pe un an de zile a prevederii legate de taxa aplicată la revânzarea maşinilor înmatriculate în ţară înainte de 2007.

Nota: În articol au fost folosite date de pe site-ul 0-100.ro

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Andrei Caramitru știe cine va câștiga turul 2 al alegerilor: “Nu e nicio șansă”
Capital.ro
Vehiculele interzise în oraș! Amenda de aproape 2.000 de lei. NU au drept de circulație
Playtech.ro
Ce drepturi ai ca moștenitor dacă nu ești trecut în testament. Care sunt prevederile legale
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Doliu în fotbalul internațional. A murit un cunoscut jucător
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie cutremurătoare în lumea artistică. S-a stins o tânără actriță: Acum vei străluci pe cer...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele