Cercetătorii români propun o modalitate unică de a căuta găuri negre microscopice

Trei cercetători de la Institutul de Științe Spațiale (IȘS) de pe Platforma de Fizică de la Măgurele propun o amprentă unică pentru identificarea dezintegrării găurilor negre microscopice, a căror existență este deocamdată ipotetică.
Cristina Dinu
28 ian. 2014, 10:43
Cercetătorii români propun o modalitate unică de a căuta găuri negre microscopice

Potrivit unui comunicat de presă al Institutului de Ştiinţe Spaţiale de la Măgurele, identificarea semnăturii propuse de cercetători ar confirma teoria corzilor (string theory) și ar schimba fizica de azi.

„Contribuțiile cercetătorilor români au fost publicate în Journal of High Energy Physics, în Astroparticle Physics, iar un al treilea articol este în curs de publicare într-o altă publicație de renume internațional. Teoriile fizicii actuale spun că masa minimă pe care o poate avea o gaură neagră este de aproximativ 22 micrograme, cunoscută sub numele de masa Planck. Doar în modelele cu extradimensiuni din teoria corzilor însă valoarea masei Planck poate fi de 1016 ori mai mică. În aceste condiții, ca urmare a interacțiunii dintre razele cosmice de energii ultra înalte și nuclee din atmosfera Pământului, este posibil să se creeze așa numitele găuri negre microscopice, a căror existență nu este încă dovedită”, se arată în comunicatul de presă.

Astfel, cercetătorii Octavian Micu, Laurențiu Caramete și Nicușor Arsene propun în articolele publicate o modalitate unică pentru confirmarea dezintegrării și deci a existenței găurilor negre cuantice.

Atunci când razele cosmice de energii ultraînalte interacționează cu nuclee din atmosfera Pământului s-ar forma găuri negre microscopice, care se dezintegrează instantaneu iar cascadele de particule secundare rezultate în urma dezintegrării lasă, în opinia cercetătorilor ISS, o amprentă unică.

Un proces similar are loc și în cazul neutrinilor  la interacțiunea cu nuclee din apă sau gheată. Pentru ambele scenarii, există deja colaborări internaționale care studiază aceste interacțiuni și care ar putea observa semnătura propusă de cercetătorii români.

Observatorul Pierre Auger, colaborare în cadrul căreia ISS a devenit partener oficial în decembrie 2012, este cel mai mare experiment din lume care studiază razele cosmice, în timp ce observatoarele de neutrini, IceCube situat la Polul Sud și viitorul Km3NeT care va fi amplasat în Marea Mediterană sunt experimente care studiază neutrinii. Dacă prin observațiile pe care le efectuează, aceste colaborări identifică experimental semnăturile propuse de cercetătorii români, contribuția lor va confirma existența extradimensiunilor și validitatea teoriei corzilor, revoluționând fizica.

Dr. Octavian Micu și echipa sa de cercetare formată din Drd. Laurențiu Caramete și Drd. Nicușor Arsene fac parte din Laboratorul ISS de Cosmologie și Fizica Astroparticulelor, condus de Dr. Lucia Popa. Cercetarea lor este finanțată prin proiectul UEFISCDI, PN-II-RU-TE-2011-3-0184.

Teoria corzilor (string theory) este o teorie unificatoare care încearcă să explice toate particulele elementare și forțele fundamentale din univers, modelându-le ca vibrații ale unor corzi microscopice.

Razele cosmice de energii ultraînalte sunt particule cu energii foarte mari, de câteva ordine de mărime mai mari decât energia particulelor produse de LHC, acceleratorul de particule de la Geneva.

Neutrinii sunt particule elementare subatomice, neutre din punctul de vedere electric și care interacționează prin intermediul forței slabe.

Produși în unele dezintegrări radioactive sau reacții nucleare precum cele din Soare sau din reactoare nucleare, neutrinii pot proveni din surse îndepărtate: explozii de raze gamma, supernove sau coliziuni dintre stele.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Vlad Pascu s-a panicat și își joacă ultima carte: ”Nu era atât de drogat”. Cererea bizară care îi putea aduce o pedeapsă mai mică
Capital.ro
Se schimbă legea pentru șoferii pensionari în România. Restricție la permisul de conducere
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Corupția, o constantă a comunismului românesc
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Maestrul a decedat în urma unui stop cardiac. O voce inconfundabilă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ionel, viermele de primărie care vrea să ”șteargă” realitatea și presa